Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Nedela 16. jún 2024Meniny má Blanka a Bianka
< sekcia Slovensko

Eva Varholíková bude 30 dní vo vyšetrovacej väzbe, nariadil súd

Foto: hirado.hu

Verdikt súd odôvodnil možnou hrozbou úteku a schovávania sa podozrivej.

Budapešť/Bratislava 23. augusta (TASR) – Súd okolia Budína rozhodol dnes o vzatí do väzby slovenskej občianky, ktorá v utorok spôsobila na maďarskej diaľnici M3 nehodu s následkom úmrtí troch ľudí. Pri nehode sa jedna žena ťažko zranila.



Ako maďarskú tlačovú agentúru MTI informoval hovorca Hlavnej prokuratúry Peštianskej župy Gábor Kállai, vyšetrovacia väzba je stanovená na dobu 30 dní; verdikt zatiaľ nie je právoplatný. Súd odmietol návrh obhajcu na domácu väzbu a na prepustenie na kauciu.

Verdikt súd odôvodnil možnou hrozbou úteku a schovávania sa podozrivej.

Obhajca Slovenky sa odvolal. Právoplatné rozhodnutie vynesie do niekoľkých dní Tribunál Budapešti a jej okolia, povedal Kállai. Podľa neho v rozhodnutí o vyšetrovacej väzbe zohrala dôležitú úlohu aj skutočnosť, že za trestný čin, z ktorého ženu podozrievajú, možno uložiť trest odňatia slobody v rozmedzí od piatich do desiatich rokov.

Expertíza potvrdila, že v krvi vodičky bolo v čase nehody 1,5 promile alkoholu, informoval ďalej Kállai. Zdôraznil, že nie je možné vylúčiť ani požitie drog, pretože v organizme Evy V. objavili aj stopy látok opiátového pôvodu, čo podozrivá vysvetľovala požívaním antibiotík. "Konečné slovo v tejto otázke bude mať príslušný expert," dodal Kállai.

Eva Varholíková nevypovedala

Eva Varholíková, ktorá v utorok (21.8.) spôsobila na maďarskej diaľnici M3 nehodu, pri ktorej traja ľudia zhoreli v osobnom aute a jedna žena utrpela ťažké zranenie, nevypovedala ani na mieste nehody, ani v stredu (22.8.) na vypočúvaní na polícii, cituje dnes maďarský denník Blikk vyjadrenie obhajcu Slovenky Gábora Tótha.

"Pani Eva hlboko spolucíti s pozostalými obetí. Úlohou expertov bude zistiť, čo spôsobilo túto tragédiu. Mohla to byť technická chyba alebo porušenie pravidiel cestnej premávky iným autom - samozrejme, mohla to byť aj chyba mojej klientky," povedal Blikku obhajca.

Denník zistil, že Varholíkovú, ktorú zadržala polícia a navrhla prokuratúre jej vzatie do vyšetrovacej väzby, navštívili príbuzní.

Maďarský denník Bors: Vyhne sa Slovenka Eva V. trestu?


Nečudo, ak sa niektorí obávajú, že výsledkom procesu so Slovenkou Evou V., ktorá v utorok (21.8.) spôsobila na maďarskej diaľnici M3 nehodu s následkom úmrtí troch ľudí, bude rozsudok pod politickým a ekonomickým vplyvom. Konštatoval to dnes maďarský denník Bors s poznámkou, že chorvátskeho politika, ktorý spôsobil smrť dvoch ľudí na maďarskej diaľnici v roku 2010, odsúdil maďarský súd iba na podmienečný trest.

Bors pripomenul, že Radimir Čačič – vtedajší predseda Chorvátskej ľudovej strany a terajší prvý podpredseda vlády - spôsobil v roku 2010 na maďarskom diaľničnom úseku M7 z nedbalosti vážnu dopravnú nehodu, pri ktorej dvaja ľudia zomreli.

Súd v maďarskom Kaposvári politika 29. júna tohto roku odsúdil na 22 mesiacov väzenia s podmienečným odkladom na tri roky, pričom Čačič mohol bez akýchkoľvek prekážok pokračovať vo svojej politickej kariére.

Eva V. pochádza zo slovenskej miliardárskej rodiny zosnulého Alexandra Rezeša, ktorý ako minister vlády premiéra Vladimíra Mečiara v roku 1996 na pozvanie maďarskej vlády Gyulu Horna pricestoval na slávnostné otvorenie nového úseku diaľnice M1 medzi Györom a Hegyeshalmom, píše Bors.
Blikk tvrdí, že príbuzní sú ochotní zaplatiť kauciu, ale iba v prípade, ak jediným dôvodom uvalenia vyšetrovacej väzby bude hrozba úteku.

Hovorkyňa veliteľstva polície Peštianskej župy Andrea Beluzsárová-Beliczová v stredu uviedla, že súd o väzbe rozhodne zrejme ešte tento týždeň.

Poznamenala, že dôvodom iniciovania vzatia do vyšetrovacej väzby je vážnosť následkov nehody, opitosť vodičky, ako aj skutočnosť, že vinníkom nehody je cudzia štátna príslušníčka.

Slovenku polícia vypočula ako podozrivú zo spôsobenia nehody z nedbanlivosti s následkom úmrtia viacerých osôb a zadržala ju.

Hovorkyňa v utorok pre TASR povedala, že Košičanka bola v čase havárie pod vplyvom alkoholu.

Pri nehode, ktorú spôsobila žena za volantom BMW, sa štvrtý cestujúci fiata zranil ťažko a ľahšie zranenie utrpela aj slovenská vodička.

Foto: hirado.hu
Slovenka na diaľnici M3 pri 44. kilometri smerom na Budapešť za volantom zrejme zaspala a zozadu narazila do fiata, ktorý po následnom náraze do zvodidiel začal horieť.

Tri osoby v aute zhoreli; 54-ročnej žene sa podarilo z horiaceho vozidla vyliezť, utrpela však popáleniny druhého a tretieho stupňa a v kritickom stave ju previezli do budapeštianskej vojenskej nemocnice.

Obete nehody vyslobodili z vraku požiarnici po uhasení požiaru.