Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Nedela 28. apríl 2024Meniny má Jarmila
< sekcia Slovensko

Exminister P. Žiga odmieta účasť na úplatkárskej kauze Mariána K.

Na archívnej snímke Peter Žiga. Foto: TASR – Jakub Kotian

Peter Žiga tvrdí, že obžalovaného Mariána K. nepozná a vo štvrtok ho videl po prvý raz v živote.

Banská Bystrica 24. februára (TASR) – Výpoveďami svedkov pokračoval vo štvrtok na Špecializovanom trestnom súde (ŠTS), pracovisko Banská Bystrica, proces s bývalým policajným vyšetrovateľom Mariánom K., ktorého prokurátor Úradu špeciálnej prokuratúry viní z dvoch skutkov - zločinu prijímania úplatku a obzvlášť závažného zločinu prijímania úplatku v spolupáchateľstve. Medzi svedkami bol aj exminister a poslanec Národnej rady (NR) SR Peter Žiga.

Marián K. je obžalovaný za prijatie úplatku vo výške 25.000 eur od nitrianskeho podnikateľa Norberta B. prostredníctvom bývalého riaditeľa Národnej jednotky finančnej polície NAKA Bernarda S. za to, že pomôže príbuznému exministra Žigu. V druhom skutku sa mu kladie za vinu, že prijal úplatok vo výške 200.000 eur od bývalého riaditeľa Kriminálneho úradu finančnej správy Ľudovíta M.

Peter Žiga tvrdí, že obžalovaného Mariána K. nepozná a vo štvrtok ho videl po prvý raz v živote. K skutkom sa nemôže vyjadriť, pretože na žiadnom stretnutí, kde sa mali údajne preberať finančné odmeny, ktoré mali pomôcť jeho príbuznému, aby sa vyhol obvineniu, nikdy nebol. Norberta B. a Bernarda S. pozná. Akékoľvek podozrenia na adresu príbuzného Štefana, ktorý mal byť zapletený do protiprávnej činnosti, sa dozvedel iba z médií.

Na snímke Marián K. sedí v pojednávacej miestnosti na Špecializovanom trestnom súde v Banskej Bystrici v utorok 25. januára 2022.
Foto: TASR - Ján Krošlák


Ešte pred exministrom tri hodiny vypovedal svedok Peter Petrov, ktorý obžalovaného usvedčil z trestnej činnosti. Bol údajne pri rozhovoroch Mariana K. a Bernarda S., kde sa hovorilo o úplatkoch. Obaja vraj boli dobrí kamaráti, chodili spolu na lyžovačky, hoci Bernard S. bol obžalovanému nadriadený. Podľa neho na stretnutí boli aj Žigovci. Petrov zdôraznil, že pri odovzdávaní peňazí síce nebol, ale na stretnutiach, kde sa o nich hovorilo, áno. Priznal, že v súčasnosti čelí obvineniam najmä z ekonomickej trestnej činnosti.

Obhajoba spochybnila dôveryhodnosť Petrova a obžalovaný ho označil za klamára. Marián K. tvrdí, že nikdy také stretnutie nebolo a je nevinný. Trvá na tom, že chce a bude vypovedať, ale až po výsluchoch Bernarda S., ako aj Ľudovíta M. Podľa neho práve títo svedkovia mali počas prípravného konania účelovo meniť výpovede.

Mariána K. zadržali v rámci policajnej akcie Judáš. Počas nej zadržali aj bývalého a zosnulého policajného prezidenta Milana Lučanského a ďalších vysokopostavených policajných funkcionárov. Bol obvinený aj v rámci policajnej akcie Očistec.