Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Piatok 19. apríl 2024Meniny má Jela
< sekcia Slovensko

VIDEO: Exministra vnútra R. Kaliňáka vzali do väzby

Na snímke Robert Kaliňák v sprievode príslušníkov Národnej kriminálnej agentúry (NAKA) prichádza na výsluch na ŠTS v Pezinku 22. apríla 2022. Foto: TASR - Jakub Kotian

Prokurátor Úradu špeciálnej prokuratúry žiadal v jeho prípade kolúznu väzbu. Tá sa využíva pri podozrení, že obvinený bude pôsobiť na svedkov, znalcov alebo spoluobvinených či mariť vyšetrovanie.

Pezinok 23. apríla (TASR) - Obvineného exministra vnútra Roberta Kaliňáka vzali do väzby. V sobotu popoludní o tom rozhodol sudca pre prípravné konanie Špecializovaného trestného súdu (ŠTS) v Pezinku. Rozhodnutie nie je právoplatné. O sťažnosti obvineného bude rozhodovať Najvyšší súd (NS) SR. Informovala o tom hovorkyňa ŠTS Katarína Kudjáková.

Prokurátor Úradu špeciálnej prokuratúry (ÚŠP) žiadal v jeho prípade kolúznu väzbu. Tá sa využíva pri podozrení, že obvinený bude pôsobiť na svedkov, znalcov alebo spoluobvinených či mariť vyšetrovanie.

"Sudca ŠTS po výsluchu obvineného JUDr. R. K. považoval návrh prokurátora za dôvodný, pretože aj podľa názoru sudcu je obvinený dôvodne podozrivý zo stíhanej trestnej činnosti a je u neho daný dôvod kolúznej väzby," priblížila Kudjáková.

"Na jednej strane rešpektujeme rozhodnutie súdu, na druhej strane treba povedať, že sa s ním absolútne nestotožňujeme," vyhlásil Kaliňákov obhajca Milan Cíbik. Tvrdí, že súd pri rozhodovaní vybočil zo svojej rozhodovacej praxe. "Nedozvedeli sme sa ani jednu odpoveď na naše argumenty," zdôraznil ďalší z obhajcov David Lindtner. Priblížil, že Kaliňák podal proti vzatiu do väzby sťažnosť s tým, že rozhodnutiu neporozumel. Obhajoba avizuje aj podanie sťažnosti proti vznesenému obvineniu.



Kolúzne dôvody podľa nich nie sú, keďže hlavní svedkovia už boli vypočutí. "V tej veci nebol vypočutý ani jeden svedok. Všetky osoby, ktoré boli vypočuté, boli vypočuté pred začatím trestného stíhania, bez toho, aby boli pod sankciou trestného stíhania za krivú výpoveď," reagoval prokurátor ÚŠP Matúš Harkabus.

Ako ďalej podotkol, ukazuje sa, že aktéri kauzy Očistec mohli mať dôležitú zložku aj v politike a vo výkonnej moci. "Pokiaľ to však nie je konštatované právoplatným rozhodnutím súdu, stále je to potrebné brať iba ako podozrenie a na všetkých obvinených v tej veci sa vzťahuje prezumpcia neviny," dodal.



Väzobný výsluch absolvoval Kaliňák v piatok (22. 4.). Okrem neho rozhoduje ŠTS aj o väzbe obvineného M. C. a advokáta Mareka P. V prípade advokáta by mal padnúť verdikt v nedeľu (24. 4.) ráno.

V rámci inej trestnej veci obvineného M. C. podľa prokurátora súd konštatoval dôvod pokračovacej väzby. "Bola nahradená dohľadom probačného a mediačného úradníka a monitorovacím zariadením," priblížil s tým, že súčasťou prípadu sú aj utajované skutočnosti. "Ide o korupčnú trestnú činnosť a priznal vinu," povedal prokurátor.

Exministra vnútra vyšetrovateľ Národnej kriminálnej agentúry (NAKA) obvinil spolu s predsedom Smeru-SD Robertom Ficom zo zločinu založenia, zosnovania a podporovania zločineckej skupiny, prečinu zneužívania právomoci verejného činiteľa, ako aj opakovaného zločinu ohrozenia obchodného, bankového, poštového, telekomunikačného a daňového tajomstva. Advokát Marek P. je obvinený zo zločinu založenia, zosnovania a podporovania zločineckej skupiny.