Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Sobota 27. apríl 2024Meniny má Jaroslav
< sekcia Slovensko

Expert: SR by za hraničné kontroly mohla voči Rakúsku začať konanie

Na snímke policajné kontroly na rakúsko - slovenskej hranici Berg/Bratislava - Petržalka 4. októbra 2023 v Bergu. Foto: TASR - Jakub Kotian

Rakúske hraničné kontroly podľa odborníka vedú k vyšším hospodárskym nákladom slovenských a rakúskych firiem aj ľudí dochádzajúcich za prácou.

Amsterdam/Bratislava/Viedeň 7. októbra (TASR) – Najnovšie predĺženie kontrol na vnútorných schengenských hraniciach zo strany Rakúska je v rozpore s právom Európskej únie (EÚ). Pre TASR to uviedol Stefan Salomon, docent Katedry európskych štúdií na Amsterdamskej univerzite, ktorý sa zameriava na migráciu a utečenecké právo.

"Z právneho hľadiska by slovenská vláda mohla začať konanie proti Rakúsku za nedodržanie záväzkov vyplývajúcich z práva EÚ," povedal Salomon. Kontroly na hraniciach podľa neho narúšajú voľný pohyb v EÚ.

Podľa Salomona Súdny dvor EÚ vo svojom rozsudku z apríla 2022 (vec C-368/20) "jasne uviedol, že akékoľvek predĺženie kontrol na vnútorných hraniciach – alebo ich rozšírenie na slovenskú hranicu – si vyžaduje existenciu novej hrozby". Nelegálna migrácia však podľa neho nie je novou hrozbou a Rakúsko sa na ňu odvoláva už od roku 2015.



Rakúske hraničné kontroly podľa odborníka vedú k vyšším hospodárskym nákladom slovenských a rakúskych firiem aj ľudí dochádzajúcich za prácou.

Rakúsko zaviedlo 3. októbra kontroly na hraniciach so Slovenskom na počiatočné obdobie desiatich dní. Ich cieľom je podľa rakúskeho ministra vnútra Gerharda Karnera zabrániť prevádzačským skupinám a nelegálnej migrácii.



Kontroly na hraniciach so Slovenskom z rovnakého dôvodu zaviedlo aj Poľsko a Česko. Poľský minister vnútra Mariusz Kamiňski uviedol, že existuje vysoká pravdepodobnosť, že budú predĺžené nad rámec prvých desiatich dní.

Slovensko tento týždeň taktiež zaviedlo náhodné kontroly na hraniciach s Maďarskom.