Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Streda 24. apríl 2024Meniny má Juraj
< sekcia Slovensko

Experti hodnotili možnosti posilnenia protivzdušnej obrany SR

Na snímke Martin Fedor. Foto: Archív Martina Fedora

Štátny tajomník rezortu obrany Marian Majer prízvukoval, že v novej obranno-bezpečnostnej realite stúpa aj miera potenciálneho ohrozenia pre Slovenskú republiku.

Bratislava 23. júna (TASR) - Možnosti modernizácie protivzdušnej obrany Slovenska boli témou diskusie za okrúhlym stolom, za ktorým sa vo štvrtok stretli odborníci Ministerstva obrany SR, Generálneho štábu Ozbrojených síl SR, vzdušných síl i zástupcovia odbornej verejnosti a priemyslu. Stretnutie zorganizoval Inštitút pre centrálnu Európu.

"Slovensko sa zo dňa na deň stalo štátom, ktorý môže byť vzhľadom na prebiehajúcu vojenskú agresiu na Ukrajine v bezprostrednom ohrození. Téma riešenia protivzdušnej obrany sa tak stáva nevyhnutnou súčasťou modernizačných plánov ministerstva obrany," objasnil za organizátorov okrúhleho stola Martin Fedor, zdôrazňujúc takisto dôležitosť odbornej a verejnej debaty pri obrannom plánovaní.

Štátny tajomník rezortu obrany Marian Majer prízvukoval, že v novej obranno-bezpečnostnej realite stúpa aj miera potenciálneho ohrozenia pre Slovenskú republiku. "Musíme preto pripraviť našu obranu tak, aby dokázala flexibilne reagovať na rôzne typy hrozieb - od bezpilotných vzdušných prostriedkov až po hypersonické rakety," upozornil.

Výstupom štvrtkového stretnutia má byť preto sumarizujúci dokument, ktorý posúdi možnosti aj trendy v oblasti efektívneho zabezpečenia protivzdušnej obrany, a to i v súvislosti s nákladmi, ktoré takáto investícia predstavuje pre verejné financie.