Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Piatok 19. apríl 2024Meniny má Jela
< sekcia Slovensko

Obžalovaný expolicajt Marián K. sa cíti nevinný

Na snímke Marián K. sedí v pojednávacej miestnosti na Špecializovanom trestnom súde v Banskej Bystrici v utorok 25. januára 2022. Foto: TASR - Ján Krošlák

Marián K. je obžalovaný za prijatie úplatku vo výške 25.000 eur od nitrianskeho podnikateľa Norberta B.

Banská Bystrica 25. januára (TASR) – Špecializovaný trestný súd, pracovisko Banská Bystrica, otvoril v utorok proces s bývalým policajným vyšetrovateľom Mariánom K., ktorého prokurátor Úradu špeciálnej prokuratúry viní pre dva skutky - zločin prijímania úplatku a obzvlášť závažný zločin prijímania úplatku v spolupáchateľstve.

Marián K. je obžalovaný za prijatie úplatku vo výške 25.000 eur od nitrianskeho podnikateľa Norberta B. prostredníctvom bývalého riaditeľa Národnej jednotky finančnej polície NAKA Bernarda S. za to, že pomôže synovcovi exministra hospodárstva Petra Žigu. V druhom skutku sa mu kladie za vinu, že prijal úplatok vo výške 200.000 eur od bývalého riaditeľa Kriminálneho úradu finančnej správy Ľudovíta M.

Obžalovaný v úvode hlavného pojednávania urobil vyhlásenie, že je nevinný. Uviedol, že chce a bude vypovedať, ale až po výsluchoch Bernarda S., ako aj Ľudovíta M. Podľa neho práve títo svedkovia mali počas prípravného konania účelovo meniť výpovede.

Účelovo menili výpovede v závislosti od toho, ako kto vypovedal, preto sa rozhodol, že bude vypovedať až po ich svedeckých výpovediach. Za dôležitú považujem skutočnosť, že dnes bola prečítaná zápisnica z prípravného konania kľúčového svedka Františka Böhma (zosnulého – pozn. TASR), ktorý jednoznačne uviedol, že finančné prostriedky, ktoré mali slúžiť ako úplatok, boli pre Bernarda S. On sám ich sprostredkoval a prevzal ich Ľudovít M. Ten ich odovzdal môjmu klientovi pre Bernarda S.,“ konštatovala právna zástupkyňa obžalovaného Ingrid Zlochová.

Hoci na základe požiadavky klienta oslovila prokurátora, aké by boli podmienky uzavretia dohody o vine a treste, stretnutie sa neuskutočnilo. Ten sa v utorok vyslovil, že by mu navrhol trest odňatia slobody na šesť rokov a osem mesiacov a prepadnutie majetku. Vzhľadom na to, že Marián K. urobil vyhlásenie, že sa cíti byť nevinný, podmienky na uzavretie dohody padli.

Mariána K. zadržali v rámci policajnej akcie Judáš. Počas nej zadržali aj bývalého a zosnulého policajného prezidenta Milana Lučanského a ďalších vysokopostavených policajných funkcionárov. Bol obvinený aj v rámci policajnej akcie Očistec.