Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Sobota 20. apríl 2024Meniny má Marcel
< sekcia Slovensko

Fico odmietol vypovedať pred policajným vyšetrovateľom

Obvinený expremiér a líder Smeru-SD Robert Fico prichádza vypovedať na Prezídium PZ 26. apríla 2022 v Bratislave. Foto: TASR - Jaroslav Novák

Nebol nám vysvetlený obsah uznesenia tak, aby sme mu porozumeli, podotkol Lindnter.

Bratislava 26. apríla (TASR) - Obvinený expremiér a líder Smeru-SD Robert Fico odmietol v utorok vypovedať pred policajným vyšetrovateľom. Potvrdil to jeho obhajca David Lindtner. Dôvodom podľa jeho slov je, že Fico neporozumel obvineniu v kauze Súmrak, žiadali, aby im ho vyšetrovateľ vysvetlil.

"Nebol nám vysvetlený obsah uznesenia tak, aby sme mu porozumeli," podotkol Lindnter. Priblížil, že Fico bude vypovedať, ak mu budú tieto informácie poskytnuté. Líder Smeru-SD avizoval, že sa k prípadu vyjadrí aj počas utorkovej tlačovej konferencie.


Expremiér R. Fico bol vypovedať na policajné prezídium


Obvinený expremiér a líder Smeru-SD Robert Fico prišiel v utorok doobeda vypovedať na policajné prezídium v Bratislave.

O tom, či bude pred vyšetrovateľom vypovedať, sa podľa jeho slov dozvie verejnosť na tlačovej konferencii. Novinárov kritizoval, že sa nevenujú zdražovaniu a životnej úrovni ľudí. Nekonkretizoval, či sa zúčastní na stredajšom (27. 4.) mandátovom a imunitnom výbore parlamentu, ktorý sa má zaoberať žiadosťou na jeho vzatie do väzby. "Zatiaľ nemám na výbor pozvánku, ani neviem, či bude," odpovedal.



Národná kriminálna agentúra v rámci akcie Súmrak obvinila Fica a exministra vnútra Roberta Kaliňáka zo zločinu založenia, zosnovania a podporovania zločineckej skupiny, prečinu zneužívania právomoci verejného činiteľa, ako aj pre opakovaný zločin ohrozenia obchodného, bankového, poštového, telekomunikačného a daňového tajomstva. V prípade sú obvinení aj nitriansky podnikateľ Norbert B. a policajný exprezident Tibor G.

Žiadosťou prokurátora Úradu špeciálnej prokuratúry o vzatie poslanca parlamentu Fica do väzby by sa mala Národná rada (NR) SR zaoberať vo štvrtok (28. 4.). Prípadné väzobné stíhanie poslanca NR SR je možné až po súhlase parlamentu a rozhodnutí súdu.

Obvinený expremiér a líder Smeru-SD Robert Fico prichádza vypovedať na Prezídium PZ 26. apríla 2022 v Bratislave.
Foto: TASR - Jaroslav Novák


Kaliňáka polícia aj zadržala, o jeho vzatí do väzby už rozhodol i Špecializovaný trestný súd v Pezinku. Rozhodnutie ešte nie je právoplatné, obvinený podal sťažnosť.

V utorok ráno prišiel na zopár minút do budovy policajného prezídia aj nitriansky podnikateľ Norbert B. "Dnes sú naplánované viaceré procesné úkony vo viacerých veciach. S Norbertom B. absolvujeme jednoduchý úkon, ktorý by som nerád špecifikoval," povedal jeho obhajca Michal Mandzák. Norbert B. svoju krátku prítomnosť na policajnom prezídiu nechcel komentovať.