Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Štvrtok 28. marec 2024Meniny má Soňa
< sekcia Slovensko

ŠTS: Exšéf kontrarozviedky SIS a expolicajt Ladislav V. sú vinní

Na snímke obžalovaný Ladislav V. počas príchodu na pojednávanie na Špecializovanom trestnom súde (ŠTS) 21. októbra 2021 v Pezinku. Foto: TASR - Jakub Kotian

Dvojicu zadržali na začiatku decembra 2020 počas akcie Judáš. Národná kriminálna agentúra (NAKA) v rámci nej obvinila osem osôb.

Pezinok 21. októbra (TASR) - Bývalý šéf kontrarozviedky Slovenskej informačnej služby (SIS) Peter G. a bratislavský expolicajt Ladislav V. sú vinní z prijímania úplatku. Petra G. odsúdil Špecializovaný trestný súd (ŠTS) na 11-ročný nepodmienečný trest. Vymeral mu aj peňažný trest 50.000 eur, v prípade nezaplatenia 15-mesačný náhradný trest. Tiež dvojročný ochranný dohľad.

Bývalý policajt Ladislav V. dostal desaťročný nepodmienečný trest a peňažný trest 40.000 eur, v prípade nezaplatenia ročný náhradný trest. Prepadne mu aj automobil.

"Priamo pre seba a pre inú osobu žiadali a prijali úplatok, čin spáchali vo veľkom rozsahu," uviedla samosudkyňa Ružena Sabová. Poukázala na to, že Peter G. žiadal od podnikateľa Dušana Bočkaya najmenej 350.000, pričom napokon prišlo k odovzdaniu 200.000 eur.

Rozsudok nie je právoplatný. Ladislav V. a Peter G. sa odvolali.

Prokurátor Úradu špeciálnej prokuratúry (ÚŠP) odvolanie zvažuje. Rozhodnutie hodnotí pozitívne. „Myslím si, že zodpovedá návrhu aj úvahám, ktoré boli predložené v obžalobe," vyhlásil. Obhajca Adrián Kucek sa s rozhodnutím nestotožňuje. "Dôkazná situácia nepreukazuje, že skutok, ktorý bol predmetom obžaloby, sa stal," podotkol.



Peter G. a Ladislav V. mali podľa obžaloby napomôcť zrušeniu predbežného opatrenia vydaného Kriminálnym úradom finančnej správy (KÚFS), ktorý zablokoval obchodnej spoločnosti Bopal majetok. Rozhodnutie mali pomôcť zvrátiť prijatím úplatku 400.000 eur od šéfa spoločnosti Dušana Bočkaya, ktorý mali rozdeliť aj iným. Keďže predbežné opatrenie nezrušili, napokon malo prísť len k vyplateniu zálohy 200.000 eur.



V prípade dokázania viny pred súdom im hrozil trest odňatia slobody v trvaní od desať do 15 rokov. Obaja počas pojednávaní vyhlásili, že sú nevinní. Prokurátor žiadal 11-ročný nepodmienečný trest, tiež trest prepadnutia majetku.

Dvojicu zadržali na začiatku decembra 2020 počas akcie Judáš. Národná kriminálna agentúra (NAKA) v rámci nej obvinila osem osôb. Medzi obvinenými boli aj bývalý prezident Policajného zboru Milan Lučanský či námestník SIS Boris Beňa, ako aj ďalší bývalí predstavitelia SIS a bývalí vysokopostavení funkcionári Policajného zboru a finančnej správy. Beňa uzavrel dohodu o vine a treste, dostal trojročný podmienečný trest.