Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Štvrtok 28. marec 2024Meniny má Soňa
< sekcia Slovensko

Exteriéroví pracovníci by sa mali pred slnkom dostatočne chrániť

Ilustračná snímka. Foto: TASR/AP

Odporúčané je aj vyhýbanie sa priamemu slnku či trávenie pracovných prestávok v tieni. Pomôže aj ľahký a priedušný odev.

Bratislava 14. júna (TASR) - Pravdepodobnosť vzniku rakoviny kože je trikrát väčšia u ľudí, ktorí pracujú dlhodobo vystavení slnečnému žiareniu (viac ako päť rokov). Týka sa to najmä stavebných pracovníkov, poľnohospodárov či zamestnancov v službách a cestovnom ruchu. Potrebné je preto, aby sa dostatočne pred slnkom chránili. Upozornila na to Zuzana Murárová, onkodermatologička Národného onkologického ústavu (NOÚ) v Bratislave.

Riziko vzniku rakoviny kože sa dá znížiť dodržiavaním viacerých odporúčaní. "Potrebné je používať krémy s ochranným faktorom minimálne 30. Špeciálnu pozornosť treba venovať tým častiam tela, ktoré sú viac vystavované slnku," vysvetlila Murárová. Ide o uši, hlavu, zátylok, pery, vrchnú stranu chodidiel či rúk. Odborníčka odporúča na tieto miesta naniesť hrubú vrstvu krému 20 minút pred začiatkom práce.

Odporúčané je aj vyhýbanie sa priamemu slnku či trávenie pracovných prestávok v tieni. Pomôže aj ľahký a priedušný odev, ktorý pokryje väčšinu tela. "Nezabúdať tiež na pokrývku hlavy, ideálna je taká, ktorá chráni uši aj zátylok," priblížila Murárová. Dôležité sú aj kvalitné slnečné okuliare, ktoré by mali mať účinný UV filter.

Odborníčka tiež zdôraznila dodržiavanie pitného režimu a konzumáciu dostatku zeleniny a ovocia s vysokým obsahom antioxidantov, ktoré pomáhajú pri regenerácii organizmu. "Potrebné je tiež pravidelne si kontrolovať pokožku, všímať si znamienka a zmeny na koži. Odporúčam aj pravidelné odborné dermatologické vyšetrenie kože," dodala Murárová.