Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Štvrtok 28. marec 2024Meniny má Soňa
< sekcia Slovensko

Extrémne sucho: Podľa SHMÚ sa nachádza na vyše tretine Slovenska

Ilustračné foto. Foto: TASR - Martin Baumann

Deficit zrážok je za posledných 90 dní najvyšší v Bardejove, okolo mínus 150 milimetrov.

Bratislava 27. júna (TASR) - Aktuálne sa extrémne sucho nachádza na vyše tretine Slovenska. Najhoršia situácia je na východnom a miestami aj na strednom Slovensku. Deficit pôdnej vlahy sa nachádza na 99,5 percenta celkovej plochy. Informuje o tom Slovenský hydrometeorologický ústav (SHMÚ) na sociálnej sieti.

"Situácia sa v porovnaní s minulým týždňom nezmenila a naďalej prevládajú na Slovensku mierne suché až extrémne suché podmienky,"
uviedli meteorológovia. Normálne vlahové podmienky sú podľa nich len na juhozápade Slovenska, konkrétne na 20 staniciach. Mierne vlhko je v Bratislave, na Kolibe a na letisku. Veľmi sucho je podľa SHMÚ v Rimavskej Sobote, Čaklove a Milhostove-Trebišove. Deficit zrážok je za posledných 90 dní najvyšší v Bardejove, okolo mínus 150 milimetrov. Okolo mínus 140 milimetrov zrážok chýba v Podolínci, Švedlári a Prešove.

Zároveň sa počas júna vyskytli teploty nad 30 stupňov Celzia, a to aj v takých oblastiach, ktoré sú chladnejšie. "Stalo sa to napríklad aj na Kysuciach, na Orave, ale aj na úpätí Tatier a takmer na celom území východného Slovenska. V uvádzaných severnejšie situovaných oblastiach boli zaznamenané v období od 1. júna do 26. júna väčšinou jeden až dva, prípadne až tri tropické dni," poukázali meteorológovia.

V južnejších oblastiach Slovenska bolo zatiaľ v júni viac tropických dní. V Slovenskom Grobe a Somotore mali desať tropických dní. V Dolných Plachtinciach ich bolo 11.