Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Štvrtok 25. apríl 2024Meniny má Marek
< sekcia Slovensko

F. Mojto o zmenkách do ich medializácie nepočul, vypovedal na súde

Na snímke obžalovaný Marián K. počas súdneho pojednávania Špecializovaného trestného súdu (ŠTS) vo veci falšovania zmeniek TV Markíza a marenia spravodlivosti v Bratislave 5. novembra 2019. Foto: TASR - Martin Baumann

Mojto pracoval pre firmu Telefilm Eurokim, ktorá poskytla Markíze pôžičku ešte v časoch, keď bola v televízii spoločníčkou Sylvia Klaus-Volzová.

Bratislava 5. novembra (TASR) – František Mojto, ktorý v utorok vypovedá pred senátom Špecializovaného trestného súdu (ŠTS) v kauze televíznych zmeniek, tvrdí, že o zmenkách do ich medializácie nepočul. Mojto pracoval v 90. rokoch pre filmu Telefilm Eurokim, ktorá vtedy poskytla televízii pôžičku, ktorú neskôr vyplatil už vypočutý Ján Kováčik. Na utorkové pojednávanie sú predvolaní aj novinárka Nina Sobotovičová a podnikateľ Milan Fiľo.

Počas výsluchu Mojto uviedol, že Markíze poskytol pôžičku vo výške 35 miliónov korún. Za túto sumu bolo ručené 50-percentným podielom. "Vedel som, že jej hodnota spočíva v licencii. V tom čase veci verejne známe mi dávali istotu, že pôžička má hodnotu 50 percent licencie. Bol to môj interný odhad," uviedol Mojto. To je v rozpore s verziou obžalovaných, ktorí tvrdia, že oficiálna suma 80 miliónov korún nemohla byť celou hodnotou za Markízu, a tým pádom vystavili dnes sporné zmenky. Podľa obžalovaných Mariana K. a Pavla R. presahovala skutočná hodnota televízie 500 miliónov slovenských korún.

Podľa obžalovaného Mariana K. je dôkazom vyššej hodnoty aj fakt, že Mojto poskytol pôžičku 35 miliónov korún bez toho, aby skúmal účtovníctvo Markízy alebo Gamatexu. "To znamená, že hodnota, ktorou sa ručilo, bola výrazne vyššia ako hodnota pôžičky," tvrdí Marian K.

Mojto pracoval pre firmu Telefilm Eurokim, ktorá poskytla Markíze pôžičku ešte v časoch, keď bola v televízii spoločníčkou Sylvia Klaus-Volzová. Sobotovičová je novinárka, ktorá počas svojho štúdia urobila rozsiahly rozhovor s aktérmi v kauze Gamatex, ktorá predchádzala údajnému podpisu zmeniek. Fiľo je podnikateľ, ktorý mal kedysi v Markíze podiel.

V ostatných dňoch sa na pojednávaní v Ústave na výkon väzby Bratislava čítala komunikácia Mariana K. cez aplikáciu Threema s rôznymi advokátmi, sudcami, podpredsedom Národnej rady SR Martinom Glváčom (Smer-SD), ale aj s Alenou Zs., ktorá je obžalovaná z objednávky vraždy Jána Kuciaka.

Na utorkovom pojednávaní je prítomný obžalovaný Marian K. Bývalý riaditeľ Markízy Pavol R., ktorý je z falšovania zmeniek taktiež obžalovaný, požiadal o konanie v neprítomnosti. Obaja obžalovaní v tejto kauze ešte spolu na súde neboli ani raz.

Obžalovaní Marian K. a Pavol R. podľa obžaloby prokurátora po vzájomnej dohode s obvineným Štefanom Á., ktorého trestná vec bola vylúčená na samostatné konanie, vyhotovili štyri sfalšované zmenky. Mali ich predložiť ako prílohy na vydanie platobných rozkazov

Marian K. je obžalovaný aj v prípade vraždy novinára Jána Kuciaka a v kauze spoločnosti Gatex z porušovania povinností pri správe cudzieho majetku.