Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Streda 24. apríl 2024Meniny má Juraj
< sekcia Slovensko

F. Ružička: M. Šefčovič je dobrým kandidátom SR na člena EK

Na snímke štátny tajomník ministerstva zahraničných vecí a európskych záležitostí SR František Ružička. Foto: TASR Jakub Kotian

Šefčovičove prípadné pôsobenie už v treťom volebnom období nepovažuje štátny tajomník rezortu diplomacie za slabosť, ale za výhodu.

Bratislava 19. júna (TASR) - Maroš Šefčovič je dobrým kandidátom Slovenska na post člena Európskej komisie (EK). Na rokovaní parlamentného výboru pre európske záležitosti to povedal štátny tajomník rezortu diplomacie František Ružička.

Šefčovičove prípadné pôsobenie už v treťom volebnom období nepovažuje Ružička za slabosť, ale za výhodu. "Práve naopak, keď sa rozprávame o šanciach Slovenska, aby dostalo jednu z tých štyroch, piatich pozícií, myslím si, že v tejto chvíli nemáme niekoho, kto by mal väčšiu dôveru už aj v Európskom parlamente," skonštatoval Ružička.

"Nepamätám si, že by Maroš Šefčovič za desať rokov ako člen EK, a to prešli rôzne vlády, konfigurácie, ohrozil či spochybnil záujmy SR napriek tomu, že nemá zastupovať záujmy štátu," dodal Ružička.

Vláda na svojom rokovaní v stredu schválila nomináciu Šefčoviča za kandidáta Slovenskej republiky za člena Európskej komisie na funkčné obdobie rokov 2019 - 2024.

Šefčovič zastupuje Slovenskú republiku v EK od roku 2009. V súčasnosti je podpredsedom Európskej komisie zodpovedným za oblasť energetickej únie.

Súčasťou schvaľovacej procedúry je zaslanie nominačného listu slovenskej vlády Európskej komisii s menom navrhnutého kandidáta.