Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Utorok 23. apríl 2024Meniny má Vojtech
< sekcia Slovensko

Fakulty i rada prokurátorov plánujú za šéfa GP navrhnúť prokurátora

Na archívnej snímke tabuľa s nápisom na budove, v ktorej sídli Generálna prokuratúra SR na Štúrovej ulici v Bratislave. Foto: TASR - Jaroslav Novák

Kandidáta bude navrhovať aj Právnická fakulta Univerzity Mateja Bela v Banskej Bystrici. Dekan fakulty Michal Turošík meno nekonkretizoval, no pre TASR uviedol, že ide o dlhoročného prokurátora.

Bratislava 20. septembra (TASR) - Právnické fakulty i Rada prokurátorov SR plánujú na post generálneho prokurátora navrhnúť osobu z radov prokurátorov. Dekan Právnickej fakulty Univerzity Komenského (PraF UK) v Bratislave Eduard Burda na tento post pravdepodobne navrhne Jozefa Čentéša. Ministerka spravodlivosti Mária Kolíková (Za ľudí) navrhne kandidáta len v prípade, ak bude existovať reálna šanca, že kandidát získa potrebnú väčšinu v parlamente.

"Netajím sa tým, že za výborných kandidátov považujem profesora Čentéša, doktora Maroša Žilinku a doktora Jána Šantu. Vzhľadom na dlhodobú intenzívnu spoluprácu, ako aj výborné osobnostné a odborné predpoklady potenciálneho kandidáta je najväčším favoritom na zisk nominácie od PraF UK profesor Čentéš," povedal pre TASR Burda.

Generálny prokurátor by mal byť podľa neho kariérny prokurátor. "Jednak pozná detailne prostredie aj interné postupy na prokuratúre. Jednak má väčšiu šancu získať rešpekt u podriadených," dodal Burda.

Kandidáta bude navrhovať aj Právnická fakulta Univerzity Mateja Bela v Banskej Bystrici. Dekan fakulty Michal Turošík meno nekonkretizoval, no pre TASR uviedol, že ide o dlhoročného prokurátora. Fakulta práva Paneurópskej vysokej školy tiež navrhne kandidáta, pričom podľa dekanky Kataríny Šmigovej zvažuje vyberať z radov prokurátorov.

Rada prokurátorov navrhne na tento post prokurátora. "Uchádzači budú pozvaní na zasadnutie rady prokurátorov koncom septembra, kde sa predstavia, odprezentujú a budú odpovedať na otázky členov rady a pozvaných hostí. Rada včas oznámi verejnosti, ktorého kandidáta bude navrhovať," uviedol pre TASR predseda rady prokurátorov Juraj Purgat.

Šéfka rezortu spravodlivosti je tiež pripravená využiť svoju právomoc navrhovať kandidátov. "Myslím si, že tu máme viacero osôb, ktoré by boli vhodnými a spôsobilými byť kandidátom na generálneho prokurátora. Osobnú predstavu mám. Ale toto svoje oprávnenie využijem len v prípade, ak bude existovať reálna šanca, že daný kandidát získa potrebnú väčšinu v parlamente," povedala Kolíková pre TASR.

Kandidáta chce nominovať aj riaditeľ Ústavu štátu a práva Slovenskej akadémie vied (SAV) Jozef Vozár. "Kritériá sú pre mňa tie, aby to bol charakterný človek, odborník najmä v trestnom práve a bojovník za právo a spravodlivosť," odpovedal na otázku TASR, či bude navrhovať niekoho z radov prokurátorov alebo neprokurátorov. "Ani jedno meno, o ktorom uvažujem, nie je neznáme," dodal.

Kandidáta plánuje navrhnúť aj verejná ochrankyňa práv Mária Patakyová. "Aktuálne je v procese výberu vhodných kandidátov a kandidátok, ktorý zakladá na vysokej odbornosti, nezávislosti a morálnom kredite. Vzhľadom na to, že zatiaľ nemá žiadne mená potvrdené, je predčasné ich konkretizovať," uviedla Michaela Pavelková z odboru komunikácie a protokolu Kancelárie verejného ochrancu práv.

Vládna koalícia v nedávno schválenej novele zákona o prokuratúre presadila návrh, aby sa o funkciu šéfa Generálnej prokuratúry (GP) SR mohla uchádzať aj osoba, ktorá nie je prokurátorom. Zároveň sa rozšíril aj okruh subjektov, ktoré môžu kandidátov navrhovať. Parlament má voliť kandidáta na generálneho prokurátora na schôdzi, ktorá sa začne 24. novembra. Šéfa GP má následne vymenovať do funkcie prezidentka Zuzana Čaputová.