Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Štvrtok 28. marec 2024Meniny má Soňa
< sekcia Slovensko

Farmaceuti vítajú pohľad ministra zdravotníctva na telemedicínu

Marek Krajčí (na archívnej snímke). Foto: TASR – Martin Baumann

Pandémia nového koronavírusu podľa zástupcov Slovenskej lekárnickej komory zmenila zaužívané štandardy vo všetkých profesiách, zvlášť v zdravotníckych.

Bratislava 25. mája (TASR) – Farmaceuti vítajú pohľad ministra zdravotníctva Mareka Krajčího (OĽaNO) na telemedicínu. "Lekárnici spolu s ostatnými zdravotníkmi od začiatku pandémie nielen stáli v prvej línii, ale podobne ako lekári či sestry denne vo zvýšenej miere telefonicky alebo prostredníctvom elektronickej komunikácie poskytovali pacientom informácie o dostupnosti liekov, ich interakcií, kontraindikácií či správneho užívania. Konštruktívna diskusia na túto tému by mala viesť k zaradeniu týchto výkonov medzi štandardy lekárenskej starostlivosti vrátane ich úhrady z verejného zdravotného poistenia," uviedli zástupcovia Slovenskej lekárnickej komory (SLeK) v tlačovej správe.

Pandémia nového koronavírusu podľa nich zmenila zaužívané štandardy vo všetkých profesiách, zvlášť v zdravotníckych. "Počas pandémie sa ukázalo, že moderné komunikačné prostriedky môžu byť efektívnym nástrojom nielen zabezpečenia dostupnosti liekov, ale môžu prispieť k zvýšeniu bezpečnosti ich užívania a prevencii výskytu nežiaducich účinkov," povedal prezident SLeK Ondrej Sukeľ. Zároveň upozornil, že zdravotné poisťovne za využitie týchto nástrojov uhrádzajú v tomto období zvýšené platby výhradne ambulanciám.

Slovenská lekárnická komora podľa neho zrealizovala v uplynulých rokoch viaceré úspešné projekty v oblasti podpory verejného zdravia, vzdelávania pacientov a angažovanosti farmaceutov. Napríklad Interakcie liekov, Kto má kľúče od skrinky s jedmi, Dieťa nie je malý dospelý či Lieky počas dojčenia. V súčasnosti štartuje osvetovú kampaň Vek nie je iba číslo... a na týchto projektoch lekárnici participujú dobrovoľne, na vlastné náklady a na náklady SLeK.

"Literatúra uvádza viacero zahraničných príkladov, ktoré dokázali, že vyššie zapojenie lekárnikov do starostlivosti o pacienta vedie k zlepšeniu ukazovateľov zdravotného stavu a zároveň k zníženiu nákladov na zdravotnú starostlivosť," hovorí viceprezidentka SLeK Miroslava Snopková.