Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Utorok 16. apríl 2024Meniny má Dana a Danica
< sekcia Slovensko

Festival Dolce Vitaj prináša aj výstavu Proroctvá pre lepší svet

Foto: Zuzana Golianová Dolce Vitaj

Základným motívom umeleckého vyjadrenia sú neúmerne rastúce metropoly a problémy, ktorým ľudstvo čelí v roku 2020.

Bratislava 1. júna (TASR) – Proroctvá pre lepší svet je názov výstavy, ktorou sa v Bratislave predstaví taliansky vizuálny umelec Luca Matti z Florencie. Výstavu otvoria v pondelok v Kabinete na Račianskej ulici v rámci 13. ročníka festivalu Dolce Vitaj. TASR o tom informovala PR manažérka Zuzana Golianová.

"Počas koronakrízy zostal dva mesiace uzavretý vo svojom ateliéri a izolovaný od vonkajšieho sveta tvoril. Nosnou témou jeho tvorby je vzťah medzi človekom a mestom," priblížila ilustrátora a grafika, autora komiksov, ktorý dlhodobo spolupracuje s rôznymi časopismi a vydavateľstvami. Od roku 1988 sa Florenťan Luca Matti venuje maľbe a vytváraniu sôch z gumových plášťov plnených vzduchom.

"Základným motívom jeho umeleckého vyjadrenia sú neúmerne rastúce metropoly a problémy, ktorým ľudstvo čelí v roku 2020," dodala Golianová k umelcovi, ktorý pri svojej práci využíva výlučne čiernu a bielu farbu, v jeho dielach sa strácajú hranice medzi kresbou, rytinou, maľbou, videoinštaláciami či sochárstvom.

"Mattiho jazyk je ekologický a prorocký, jeho mestá sú plné ľahostajných cudzincov, gniavených neúnosnými povinnosťami a požiadavkami ako vo svete podľa Georgea Orwella," uvádza sa k výstave na webstránke Talianskeho festivalu na Slovensku.

"Vystavené diela sú príležitosťou na nový začiatok po niekoľkomesačnom období vynútenej izolácie. Dúfam, že ľudia, ktorí výstavu navštívia, ocenia ich univerzálne posolstvo, úzko spojené s architektonickým vývojom, ktorý stojí často v kontraste s prírodou a životom v mestách," poznamenal k výstave sám autor.

Na vernisáži sa však nezúčastní. "Mrzí ma, že mi uzatvorené hranice neumožnia byť teraz v Bratislave, ktorú som mal možnosť v minulosti navštíviť a ktorá mi prirástla k srdcu," uzavrel Matti, ktorého diela sa nachádzajú v súkromných aj verejných zbierkach, jednou z nich je napríklad zbierka Farnesina Esperimenta, vystavená v priestoroch ministerstva zahraničných vecí v Ríme. Výstava potrvá do 26. júna. Vstup je voľný.