Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Piatok 29. marec 2024Meniny má Miroslav
< sekcia Slovensko

Festival Ekotopfilm má motivovať k zmene myslenia o životnom prostredí

Archívna snímka zo slávnostného ocenenia víťazných filmov Medzinárodného filmového festivalu Ekotopfilm - Envirofilm. Foto: TASR/Michal Svítok

Je potrebné sa poučiť zo zlých návykov a naštartovať v sebe zmenu, informoval Lím.

Trenčín 16. februára (TASR) – Dokumentárne filmy motivujúce k zmene myslenia o životnom prostredí, ale aj diskusie s odborníkmi či filmy pre základné a stredné školy prinesie dvojdňový (17. – 18. 2.) filmový festival Ekotopfilm – Envirofilm v Trenčíne.

Podľa riaditeľa festivalu Petra Líma, Ekotopfilm – Envirofilm na Slovensko každoročne prináša široký výber celosvetovo oceňovaných dokumentárnych filmov zahraničnej i domácej produkcie. V rámci celoročnej tour je snahou organizátorov prostredníctvom dokumentárnych snímok a sprievodných aktivít zvyšovať v regiónoch Slovenska environmentálne povedomie.

"Festivalové filmy ukazujú nielen krásu a moc prírody, odľahlé miesta doposiaľ nepoznačené ľudskou činnosťou, ale aj presný opak - negatívny vplyv našej každodennej spotreby na životné prostredie. Ľudí však nechceme strašiť, chceme im priniesť informácie a motivovať ich k zmene, možno trošku varovať. Je potrebné sa poučiť zo zlých návykov a naštartovať v sebe zmenu," informoval Lím.

Trenčania by si podľa neho nemali nechať ujsť jedinečné zábery vlčej svorky v nehostinnej tundre, môžu sa naučiť predchádzať vzniku odpadov, vyriešiť dilemu udržateľného stravovania, no festival ponúkne aj predstavu života bez hmyzu.

Ako dodal, dopoludnia je počas oboch dní festival určený pre vopred prihlásené základné a stredné školy, popoludní a večer je určený pre širokú verejnosť. Vstup na festival je bezplatný.