Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Štvrtok 18. apríl 2024Meniny má Valér
< sekcia Slovensko

Festival rozhlasovej hry 2021 pozná užší výber najúspešnejších hier

Na archívnej snímke nápis na budove RTVS v Mlynskej doline. Bratislava, 16. júla 2020. Foto: TASR – Michal Svítok

Naživo sa s dvojicou glosátoriek stretnú prívrženci Ars litery Daniely Kapitáňovej a Gabriely Magovej. V programe figuruje aj inscenované čítanie hry Bolo nás jedenásť (My sme tu doma!) Pavla Weissa.

Bratislava 16. septembra (TASR) - Festival rozhlasovej hry 2021, ktorý usporiadajú RTVS a Trnavský samosprávny kraj 21. až 23. septembra, pozná užší výber najúspešnejších hier v jednotlivých kategóriách. "Odborná porota hodnotila 55 titulov v troch kategóriách - nad 45 minút, do 45 minút a Fórum mladých autorov. Dramaturgická rada festivalu ich vyberala z celkovo 81 rozhlasových hier s rôznymi minutážami, témami, charakterom, poetikou i režijným spracovaním, ktoré v Odbore literárno-dramatickej výroby vznikli za uplynulé dva roky," TASR informoval PR manažér Stanislav Čačko.

Ďalej uviedol, že festival má naplánovaný bohatý sprievodný program. Naživo budú z festivalových priestorov vysielať Rádio Slovensko, Rádio Regina Západ aj hostiteľské Rádio Devín. Gymnazisti budú besedovať s členmi aktuálnej desiatky Anasoft litera Veronikou Šikulovou a Lacom Keratom, návštevníci knižnice s Evou Borušovičovou. Naživo sa s dvojicou glosátoriek stretnú prívrženci Ars litery Daniely Kapitáňovej a Gabriely Magovej. V programe figuruje aj inscenované čítanie hry Bolo nás jedenásť (My sme tu doma!) Pavla Weissa.

V hudobnom programe sa vo Folkfóre Sone Horňákovej predstaví Jednofázové kvasenie, na úvodnom večere festivalu v Malom Berlíne zahrá Bystrík, na záverečnom v divadle Miloš Biháry & Jazz Funk Brothers. Odborníkom bude patriť slovo na seminári o aktuálnych trendoch v rozhlasovej hre na Slovensku v Pazmaneu – Aule Trnavskej univerzity. "Odbornú reflexiu ponúkne aj seminár o vývine literárno-dramatického vysielania v Slovenskom rozhlase na FMK UCM," poznamenal Čačko.

Myšlienka revitalizovať tradíciu súťažnej prehliadky rozhlasovej dramatickej tvorby sa zrodila pred dvoma rokmi. Aktuálny ročník bude podľa organizátorov prispôsobený aktuálnej epidemickej situácii. "Ale stále rovnako intenzívne prezentujúci a konfrontujúci rozhlasové hry ako ikonický žáner rozhlasovej umeleckej tvorby. Tvorcovia sa stretnú s odbornou verejnosťou aj poslucháčmi rozhlasových hier, spoznáme najlepších tvorcov a realizátorov rozhlasových hier," priblížila vedúca Odboru literárno-dramatickej výroby Slovenského rozhlasu Zuzana Belková. "Popritom – a možno najmä – sa nevzdávame ani konštantnej ambície posilniť záujem poslucháčov o rozhlasovú hru," uzavrela.

Názvy víťazných rozhlasových hier a mená ich tvorcov sa verejnosť dozvie 23. septembra v Trnave.