Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Utorok 30. apríl 2024Meniny má Anastázia
< sekcia Slovensko

Festival Starmus spája vedcov a umelcov, o rok zavíta aj do Bratislavy

Ilustračná fotografia. Foto: TERAZ.sk

Festival bude pozostávať nielen z prednášok a panelových diskusií "nobelistov", vedcov, astronautov či technológov, ale aj koncertov a vystúpení svetových umelcov.

Bratislava 11. mája (TASR) - Medzinárodný festival Starmus prepája najväčšie svetové osobnosti vedy a umenia, aby spoločne hľadali riešenia súčasných environmentálnych a spoločenských výziev. Siedmy ročník festivalu prinesie v budúcom roku na Slovensko desiatky laureátov Nobelovej ceny, astronautov programu Apollo či slávnych hudobníkov.

Na rozdiel od predošlých ročníkov, ktoré sa sústredili na vesmír a kozmos, sa májový Starmus VII bude zaoberať predovšetkým problémami, ktorým čelí planéta Zem. Významné vedecké osobnosti súčasnosti budú počas neho hľadať odpovede na výzvy, ktoré najviac ohrozujú budúcnosť Zeme. Analyzovať budú napríklad hrozby, ktorým čelí životné prostredie a klíma, zamerajú sa aj na technológie, ako sú umelá inteligencia, genetické inžinierstvo a kybernetická bezpečnosť.

Festival bude pozostávať nielen z prednášok a panelových diskusií "nobelistov", vedcov, astronautov či technológov, ale aj koncertov a vystúpení svetových umelcov. Jeho súčasťou bude aj festival vedy, ktorý sa pre širokú verejnosť uskutoční v uliciach Bratislavy. Prednášky budú rovnako prebiehať na vybraných slovenských univerzitách.

"Cieľom festivalu je inšpirovať mladú generáciu a vzbudiť v nej nadšenie pre vedu a umenie. Po viac ako desiatich rokoch zameraných na vesmír obracia Starmus svoj pohľad od hviezd k budúcnosti našej planéty a sme nadšení, že siedmy ročník sa uskutoční v takom úžasnom hlavnom meste, akým je Bratislava," poznamenal zakladajúci riaditeľ festivalu Garik Israelian. Súčasťou festivalu bude tiež slávnostný ceremoniál, na ktorom získa Medailu Stephena Hawkinga za vedeckú komunikáciu svetová osobnosť, ktorá prispela k popularizácii vedy.

V týždňovom programe sa účastníkom festivalu prihovoria známe osobnosti, medzi nimi napríklad astrofyzik a gitarista britskej rockovej skupiny Queen sir Brian May, americký popularizátor vedy a moderátor známeho programu Bill Nye The Science Guy, expertka na primáty a etnologička Jane Goodall, ale aj americký astrofyzik a nositeľ Nobelovej ceny za fyziku Kip Thorne. Festival bude prebiehať 12. až 17. mája 2024.