Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Štvrtok 18. apríl 2024Meniny má Valér
< sekcia Slovensko

FF UK v Bratislave organizuje 10. ročník súťaže o Cenu Daniela Tupého

Archívne foto Foto: TASR/Štefan Puškáš

Práce do súťaže môžu prihlásiť študenti všetkých vysokých škôl zo Slovenska i zo zahraničia.

Bratislava 16. mája (TASR) – V novembri uplynie 15 rokov od vraždy Daniela Tupého, študenta Univerzity Komenského (UK) v Bratislave. Pri tejto príležitosti organizuje Filozofická fakulta (FF) UK desiaty ročník súťaže študentských textov o Cenu Daniela Tupého. TASR o tom informovala hovorkyňa UK v Bratislave Lenka Miller.

"Chceme si pripomenúť pamiatku nášho študenta Daniela Tupého súťažou textov o násilí, extrémizme a zlyhávaní štátu v oblasti ľudských práv, v minulosti i v súčasnosti. Práve o týchto témach nás núti uvažovať Danielova tragická smrť a následné 15-ročné márne čakanie na spravodlivosť," uviedol dekan FF UK Marián Zouhar.

Súčasní študenti FF podľa Millerovej na tragédiu nezabudli. "Daniel Tupý neostal jedinou obeťou extrémistického násilia na Slovensku. Mŕtvi sú aj Marek Kaluža a Henry Acorda. Extrémisti si obliekli saká a niektoré ich idey sa stávajú súčasťou politického mainstreamu. Slovensko je zjazvené traumami, míľnikmi popri jeho ceste sú hroby nevinných mladých ľudí, od Daniela až po Jána a Martinu. Naša krajina je zmietaná zápasom protichodných postojov a predstáv o 'správnej ceste'. Nesmieme byť ticho," uviedli členovia Študentskej časti Akademického senátu FF UK s tým, že veria v slobodu, toleranciu a právny štát.

Práce do súťaže môžu prihlásiť študenti všetkých vysokých škôl zo Slovenska i zo zahraničia. Termín na ich odovzdanie je 15. september a slávnostné vyhlásenie víťazov sa uskutoční 4. novembra, v deň výročia smrti Daniela Tupého. Tri najlepšie práce budú ocenené finančnou odmenou a budú publikované.

Záštitu nad podujatím prevzala verejná ochrankyňa práv Mária Patakyová, spoluorganizátormi sú Nadácia Milana Šimečku, iniciatíva Mladí proti fašizmu a Študentská časť Akademického senátu FF UK v Bratislave.