Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Štvrtok 28. marec 2024Meniny má Soňa
< sekcia Slovensko

Fiala a Čaputová si pripomenuli 80. výročie útoku na Heydricha

Na archívnej snímke sprava prezidentka SR Zuzana Čaputová a premiér ČR Petr Fiala 11. januára 2022 v Bratislave. Foto: FOTO TASR - Pavel Neubauer

Gabčíka, Kubiša a ďalších, ktorí sa na útoku podieľali, označil Fiala za hrdinov, na ktorých činy a zásluhy nesmieme nikdy zabudnúť.

Praha 27. mája (TASR) - Český premiér Petr Fiala a prezidentka SR Zuzana Čaputová si v piatok pripomenuli 80. výročie útoku na zastupujúceho protektora Reinharda Heydricha z obdobia druhej svetovej vojny. TASR správu prevzala z vyjadrení oboch politikov na sociálnych sieťach.

Fiala na Twitteri pripomenul, že tento útok uskutočnili 27. mája 1942 výsadkári Jozef Gabčík a Jan Kubiš. "Tento nesmierne odvážny čin, ktorý sa navždy zapísal do českej histórie, je v dejinách druhej svetovej vojny úplne ojedinelý," napísal český premiér. Gabčíka, Kubiša a ďalších, ktorí sa na útoku podieľali, označil za hrdinov, na ktorých činy a zásluhy nesmieme nikdy zabudnúť.

"Operácia Antropoid, od ktorej dnes uplynulo 80 rokov, nesie popri Janovi Kubišovi a jeho spolubojovníkoch vďaka Jozefovi Gabčíkovi aj našu, slovenskú stopu," uviedla Čaputová na Facebooku.

Piatková spomienka na obete protinacistického odboja je podľa nej dôležitá aj preto, že zlu "podobných obludných rozmerov, akému kedysi čelili naši predkovia, musia v súčasnosti na vlastnej koži čeliť naši susedia". Čaputová sa v piatok zúčastnila na spomienkových podujatiach v Prahe a neskôr sa má stretnúť aj s českým prezidentom Milošom Zemanom, píšu české médiá.

Heydrich pôsobil vo funkcii zastupujúceho ríšskeho protektora Protektorátu Čechy a Morava. Takisto bol vysokým predstaviteľom nacistických ozbrojených zložiek SS-Waffen a šéfom tajnej polície Gestapo.

Riaditeľ odboru vojensko-historických výskumov a zástupca riaditeľa Vojenského historického ústavu (VHÚ) Peter Šumichrast pre TASR uviedol, že "ide o jediný úspešný atentát na vysokopostaveného funkcionára Veľkonemeckej ríše".

Po atentáte nasledovala v Protektoráte Čechy a Morava tzv. heydrichiáda – teror a masové popravy, ktoré vyvrcholili v júni 1942 vyhladením českých obcí Lidice a Ležáky nemeckou armádou.

Gabčík sa narodil v roku 1912 v Poluvsí, ktoré je dnes mestskou časťou Rajeckých Teplíc.

TASR prináša v tejto súvislosti výberovú chronológiu oficiálnych zahraničných ciest prezidentky SR Zuzany Čaputovej.

2019

20. júna - Prezidentka Zuzana Čaputová absolvovala svoju prvú zahraničnú návštevu Českej republiky. V Prahe sa stretla s prezidentom Milošom Zemanom.

25. júna - Prezidentka SR počas oficiálnej návštevy Belgicka absolvovala audienciu u belgického kráľa Filipa.

11. júla -
Zuzana Čaputová sa v Budapešti zišla s maďarským prezidentom Jánosom Áderom.

15. júla - Prezidentka SR navštívila Poľsko. Vo Varšave prijal Zuzanu Čaputovú poľský prezident Andrzej Duda.

24. júla - Zuzanu Čaputovú privítal v Paríži francúzsky prezident Emmanuel Macron.

21. augusta -
Prezidentka SR sa v Berlíne stretla s nemeckým náprotivkom Frankom-Walterom Steinmeierom. Stretla sa aj s nemeckou kancelárkou Angelou Merkelovou.

30. augusta - Na prvej oficiálnej návšteve Rakúska vo viedenskom Hofburgu sa prezidentka SR stretla s rakúskym prezidentom Alexandrom Van der Bellenom.

16. septembra -
Zuzana Čaputová navštívila Kyjev, kde hovorila s ukrajinským prezidentom Volodymyrom Zelenským.

22. októbra -
V Tokiu sa za prítomnosti významných hostí z desiatok krajín sveta konal oficiálny obrad intronizácie nového, 126. japonského cisára Naruhita. Slovensko zastupovala prezidentka Zuzana Čaputová.

9. novembra - Zuzana Čaputová sa na pozvanie nemeckého prezidenta Franka-Waltera Steinmeiera zúčastnila v Berlíne spolu s prezidentmi Česka, Poľska a Maďarska na oslavách 30. výročia pádu Berlínskeho múru.


2020

23. - 24. januára - Na pozvanie izraelského prezidenta Reuvena Rivlina absolvovala Zuzana Čaputová návštevu Izraela. Počas nej si uctila obete holokaustu a zúčastnila sa na spomienkových podujatiach v múzeu holokaustu Jad va-šem v Jeruzaleme pri príležitosti 75. výročia oslobodenia koncentračného tábora Auschwitz-Birkenau.

14. decembra - Prezidentka SR sa počas prvej oficiálnej návštevy Vatikánu strela s pápežom Františkom.


2021

10. mája - V Kodani sa Zuzana Čaputová zišla s dánskym korunným princom Frederikom.

14. októbra - Prezidentka SR navštívila Slovinsko, kde v Ľubľane rokovala so slovinským prezidentom Borutom Pahorom.

16. novembra - Český prezident Miloš Zeman v priestoroch Ústrednej vojenskej nemocnice v Prahe privítal prezidentku Zuzanu Čaputovú. V predvečer Dňa boja za slobodu a demokraciu si na pôde hornej komory českého parlamentu prevzala Striebornú medailu predsedu Senátu.

20. decembra - Prezidentka Zuzana Čaputová navštívila vojenskú základňu v lotyšskom Adaži, kde pôsobia slovenskí vojaci v rámci Posilnenej predsunutej prítomnosti NATO. Hovorila aj s prezidentom Lotyšska Egilskom Levitsom.


2022

20. apríla - Počas oficiálnej návštevy Talianska sa prezidentka SR stretla v Ríme s talianskym prezidentom Sergiom Mattarellom.

19. mája - Švajčiarsky prezident Ignazio Cassis prijal v Berne s najvyššími poctami prezidentku SR Zuzanu Čaputovú.