Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Piatok 29. marec 2024Meniny má Miroslav
< sekcia Slovensko

Financovanie kultúry národnostných menšín sa možno zmení

Ilustračná snímka. Foto: TASR Lukáš Grinaj

Zmenu predpokladá novela zákona o Fonde na podporu kultúry národnostných menšín, ktorú poslanci Národnej rady SR posunuli do druhého čítania.

Bratislava 25. novembra (TASR) - Fond na podporu kultúry národnostných menšín by mohol na svoju prevádzku použiť šesť percent z príjmov, ktoré dostáva v podobe štátneho príspevku. V súčasnosti je oprávnený použiť päť percent. Zmenu predpokladá novela zákona o Fonde na podporu kultúry národnostných menšín, ktorú poslanci Národnej rady (NR) SR vo štvrtok posunuli do druhého čítania.

"Cieľom predloženého návrhu zákona je zabezpečiť dostatočné finančné zdroje na pokrytie personálnych a materiálnych kapacít pre úplné, systematické a včasné plnenie úloh Fondu na podporu kultúry národnostných menšín, a tým zefektívniť a skvalitniť jeho fungovanie," píše sa v dôvodovej správe.

Novelizáciou mienia poslanci tiež znížiť minimálny podiel z príjmov fondu z príspevku zo štátneho rozpočtu, z prostriedkov Európskej únie a z iných príjmov fondu, ktorý používa na podpornú činnosť, z 95 na 94 percent. Zároveň navrhujú zvýšiť minimálnu zákonom garantovanú sumu, ktorú fondu ročne poskytuje, z 8.000.000 eur na 8.200.000 eur.

Návrh podľa predkladateľov reflektuje na skúsenosti z praxe, ktorá ukázala poddimenzovanosť personálnych a materiálnych kapacít pre úplné, systematické a včasné plnenie úloh fondu. "To sa obzvlášť intenzívne prejavuje v súčasnej dobe poznačenej dosahmi pandémie ochorenia COVID-19," poznamenali. Dôsledkom je podľa nich zvyšujúci sa časový sklz pri plnení úloh fondu v oblasti poskytovania podpory kultúrnych a vedeckých aktivít, ako aj včasnej kontroly vyúčtovania poskytnutých finančných prostriedkov v súlade so zákonom.

Účinnosť by mohla novela v prípade schválenia nadobudnúť 1. marca budúceho roka.