Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Utorok 16. apríl 2024Meniny má Dana a Danica
< sekcia Slovensko

Fico a Kaliňák podali podľa GP žiadosť o zrušenie obvinenia predčasne

Na archívnej snímke z 15. júla 2020 budova, v ktorej sídli Generálna prokuratúra SR na Štúrovej ulici v Bratislave. Foto: TASR - Jaroslav Novák

Šéf prokuratúry mal preskúmať návrhy obvinených Fica a Kaliňáka, ako aj advokáta Mareka P.

Bratislava 7. júla (TASR) - Expremiér Robert Fico a exminister vnútra Robert Kaliňák (obaja Smer-SD) podali žiadosť o zrušenie obvinenia predčasne, neboli pritom splnené zákonné podmienky na konanie o ich návrhoch. Vyplýva to z vyjadrenia Generálnej prokuratúry (GP) SR.

"Za danej situácie a právneho stavu neboli splnené zákonné podmienky na konanie o návrhoch obvinených, o čom boli obvinení upovedomení. Týmito upovedomeniami nie je žiadnym spôsobom dotknuté právo obvinených podať návrh na postup podľa paragrafu 363 a Trestného poriadku po rozhodnutí o sťažnostiach a nadobudnutí právoplatnosti uznesenia o vznesení obvinenia," uviedol generálny prokurátor Maroš Žilinka.

Šéf prokuratúry mal preskúmať návrhy obvinených Fica a Kaliňáka, ako aj advokáta Mareka P. V oboch trestných veciach sa svojimi návrhmi podľa slov prokuratúry domáhali zrušenia uznesení vyšetrovateľov Národnej kriminálnej agentúry (NAKA) o začatí trestného stíhania a v konečnom dôsledku uznesení o vznesení obvinenia.

"Generálny prokurátor SR po oboznámení sa s vecou dospel k záveru, že návrhy obvinených boli v časti smerujúcej proti uzneseniam o začatí trestného stíhania (tzv. 'vo veci') podané neoprávnenými osobami, pretože sa obvinených priamo netýkajú, a v časti týkajúcej sa uznesení o vznesení obvinenia boli podané predčasne," uviedla prokuratúra.

Konštatuje, že uplatnený postup obvinených odporuje systému opravných prostriedkov upravenému v Trestnom poriadku. Podľa prokuratúry totiž proti uzneseniam, ktorými im bolo vznesené obvinenie, podali zároveň riadny aj mimoriadny opravný prostriedok, a to v čase, keď rozhodnutie, ktorého zrušenia sa v konečnom dôsledku domáhajú, nenadobudlo právoplatnosť.

Paragraf 363 dáva generálnemu prokurátorovi právomoc zrušiť právoplatné rozhodnutie prokurátora alebo policajta v prípravnom konaní, ak bol týmto rozhodnutím porušený zákon.

Vyšetrovateľ NAKA v apríli v rámci akcie Súmrak obvinil Fica a Kaliňáka zo zločinu založenia, zosnovania a podporovania zločineckej skupiny, prečinu zneužívania právomoci verejného činiteľa, ako aj pre opakovaný zločin ohrozenia obchodného, bankového, poštového, telekomunikačného a daňového tajomstva. V prípade obvinili aj nitrianskeho podnikateľa Norberta B. a policajného exprezidenta Tibora G.