Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Štvrtok 28. marec 2024Meniny má Soňa
< sekcia Slovensko

Fico chce, aby sa B. Kollár vyjadril k právu opozície na post šéfa NKÚ

Na archívnej snímke poslanec NR SR Robert Fico (Smer-SD. Foto: TASR – Jaroslav Novák

Vaše verejné vyjadrenie je dôležité pre koordináciu postupu opozičných parlamentných strán v NR SR, uviedol Fico v otvorenom liste Kollárovi.

Bratislava 1. februára (TASR) - Predseda opozičného Smeru-SD Robert Fico žiada verejné vyjadrenie predsedu Národnej rady (NR) SR Borisa Kollára (Sme rodina), či bude rešpektované zaužívané právo parlamentnej opozície na ústavnú funkciu predsedu Najvyššieho kontrolného úradu (NKÚ). Adresoval mu preto aj otvorený list. TASR o tom informoval hovorca Smeru-SD Ján Mažgút.

"Historicky bola pri voľbe predsedu NKÚ rešpektovaná zásada, že táto významná ústavná funkcia prináleží parlamentnej opozícii," pripomenul Fico a poukázal na príklady z minulosti. Kollára preto vyzval na vyjadrenie, či bude koalícia túto zásadu rešpektovať aj teraz. "Vaše verejné vyjadrenie je dôležité pre koordináciu postupu opozičných parlamentných strán v NR SR," uviedol Fico v otvorenom liste Kollárovi.

Voľba predsedu NKÚ je naplánovaná už na februárovej schôdzi NR SR. Predseda parlamentu Kollár už pre TARS potvrdil, že termín predkladania návrhov kandidátov sa posunie, aby mala opozícia dosť času navrhnúť svojho kandidáta. Termín predkladania návrhov má byť do 17. februára.

"Je mi ľúto, že sme vôbec túto otázku museli otvoriť. Považujem za automatické, že sa dodržujú nejaké štandardy," reagoval líder mimoparlamentného Hlasu-SD a nezaradený poslanec NR SR Peter Pellegrini. Podotkol, že funkcia patrí opozícii a vláda by mala rešpektovať túto nepísanú dohodu. Hovorí o kontrolnom mechanizme. Ocenil, že Kollár už odsunul voľbu na marcovú schôdzu parlamentu. Opozícia tak má podľa Pellegriniho šancu diskutovať o svojich kandidátoch. Hlas-SD bude mať záujem postaviť dobrého kandidáta.