Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Piatok 29. marec 2024Meniny má Miroslav
< sekcia Slovensko

Fico chce zmeniť volebný systém, aby sa zabetónoval, tvrdí Žitňanská

Ilustračné foto: TASR

Smer-SD uvažuje o zmene volebného systému, avšak k takémuto kroku pristúpi len v prípade, že na ňom bude existovať dohoda s relevantnými opozičnými subjektmi.

Bratislava 27. marca (TASR) - Predseda Smeru-SD a dezignovaný premiér Robert Fico vypúšťa balóniky o zmene volebného systému, aby sa zabetónoval. Pred dnešným rokovaním piatich budúcich opozičných strán to vyhlásila podpredsedníčka SDKÚ-DS Lucia Žitňanská.

"Povedzme si pravdu. Ja neverím tomu, že z Roberta Fica je zrazu kovaný demokrat, ktorý by preferoval volebný systém zvýhodňujúci iné strany ako Smer. Nie som naivná, aby som si myslela, že Smer s 83 poslancami teraz má víziu volebného systému, ktorý je bližšie k občanovi," zdôraznila Žitňanská. Podľa jej slov je dôležité, že ešte nepoznáme vládu ani jej programové vyhlásenie a Fico len skúša, kam až sa dá ísť, čo je a čo nie je priechodné. Žitňanská podľa vlastných slov netvrdí, že treba zachovať súčasný stav, avšak "chce solídnu debatu".

Tu bude player



Predseda KDH Ján Figeľ upozornil, že ešte neexistuje konkrétny návrh a politická diskusia o zmene volebného systému si vyžaduje väčší konsenzus. "Slovensko do čias vzniku prvej ČSR tradične rozvíjalo pomerný volebný systém. Ten má svoje výhody aj svoje slabiny, ale KDH podporuje skôr návrat k viacerým volebným obvodom, čo priblíži zvolených poslancov a občanov, oslabuje to centralizmus a posilňuje aj istý regionálny rozmer v NR SR. Toto považujeme za rozumnejší kompromis," vysvetlil Figeľ.

Podľa šéfa OĽaNO Igora Matoviča je zníženie počtu poslancov, ktoré Smer-SD tiež pripúšťa, dobrá vec. "Navrhovali sme to v minulom volebnom období ako jediní. Smer bol vtedy proti. Hovorili, že je to populizmus, no my sa tak správať voči ich návrhu nebudeme a podporíme to," uistil. Matovič sa zároveň domnieva, že dobrou vecou by bolo aj zvýšenie počtu volebných obvodov. "Ale je to o dohode. Uvidíme, či sa to stihne v tomto volebnom období. Jeden plus tri obvody by bol dobrý systém, aby to bolo bližšie k občanovi," dodal.

Líder Mosta-Híd Béla Bugár by bol pri zmenách, o ktorých uvažuje Smer-SD, veľmi opatrný. "Lebo každá zmena môže byť použitá v prospech najsilnejšej strany," povedal. K úvahám, ktoré sa šíria, sa nechce vyjadrovať, chce vidieť konkrétny návrh. "Úvahy ma nejako nezaujímajú, potrebujem vidieť celý systém. Na jednej strane sa má znížiť počet poslancov, potom sú tu rôzne úvahy o zmene počtu volebných obvodov. Chcem to vidieť, lebo je to veľmi citlivá politická otázka," zdôvodnil.

SaS sa k prípadným zmenám zatiaľ vyjadriť nechce. "Chceme vidieť konkrétny návrh. Vieme si predstaviť diskusiu o zmenách, ale musia byť konkrétne. Kým nie je konkrétny návrh, nebudeme reagovať," uviedol Daniel Krajcer (SaS).
Na snímke volia turistky z Prešova, dole sedia členovia volebnej komisie z obce Štrba vľavo Gerhard Řeháček a vpravo Kristína Vincová.
Foto: TASR/Milan Kapusta

Rokovanie o zmene volebného systému, po ktorom opozícia volá, už líder Smeru-SD Robert Fico prisľúbil. V pondelok (26.3.) na tlačovej konferencii povedal, že Smer-SD uvažuje o zmene volebného systému, avšak k takémuto kroku pristúpi len v prípade, že na ňom bude existovať dohoda s relevantnými opozičnými subjektmi.

"Chceme s ostatnými stranami hovoriť o volebnom systéme. Je možné zmeniť ho obyčajným zákonom. Dávam prísľub, že neprijmeme zmenu volebného systému bez dohody relevantných politických strán," povedal Fico. Cieľom takejto zmeny by malo byť vyššie reflektovanie vôle voliča, ale napríklad aj lepšie zohľadnenie regiónov v parlamente.

Ilustračné foto
Foto: TASR/Edmund Orzsik


Na otázku, aký počet strán by Smer-SD považoval za dostatočný na dohodu o zmene volebného systému, Fico reagoval, že sa asi ťažko dosiahne rovnaká vôľa všetkých 150 poslancov, mohla by sa však nájsť ústavná väčšina, ktorá by takýto krok podporila. Smer-SD sa o ňu bude snažiť, aj keď na zmenu volebného systému potrebná nie je. "Pokiaľ nebude dohoda, nemá zmysel meniť volebný systém," zdôraznil Fico s tým, že nie je jeho cieľom meniť volebný systém tak, aby vyhovoval len jeho strane.