Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Piatok 17. máj 2024Meniny má Gizela
< sekcia Slovensko

R. Fico: Mikuláša Dzurindu som považoval za schopného politika

Robert Fico Foto: TASR/Štefan Puškáš

Dodal, že ide o vnútrostranícku vec, ktorú si musí SDKÚ-DS vyriešiť sama.

Bratislava 4. júna (TASR) – Za človeka, ktorý profesionálne vedel robiť politiku, označil dnes premiér Robert Fico (Smer-SD) svojho predchodcu Mikuláša Dzurindu (SDKÚ-DS). Ten spolu s Ivanom Miklošom dnes oznámili, že vystupujú z SDKÚ-DS pre nenaplnené ambície strany.

"Napriek tomu, že som politik z úplne iného tábora, ako je Mikuláš Dzurinda a máme na mnohé veci diametrálne odlišné názory, sme schopní ako dvaja ľudia normálne komunikovať, čo je dôležité a niekedy zriedkavé v slovenskej politike," uviedol Fico na tlačovej konferencii po dnešnom rokovaní vlády.

Dodal, že ide o vnútrostranícku vec, ktorú si musí SDKÚ-DS vyriešiť sama. Ako upozornil, štiepenie je pre pravicu charakteristické, a to bez rozdielu či je v opozícii alebo vo vláde. "Stále trpí tými istými chorobami – a to je štiepenie, odchody individuálnych poslancov a zánik poslaneckých klubov," upozornil s tým, že Smeru-SD by viacej vyhovovalo, keby aj pravica prešla určitou formou integrácie a vytvorila jednu silnú konzervatívnu politickú stranu, ktorá by súperila s ľavicou o moc.

Odchodom Dzurindu a Mikloša z SDKÚ-DS zanikne aj poslanecký klub strany. Rokovací poriadok totiž hovorí, že klub zaniká po tom, ako klesne počet jeho poslancov pod osem. SDKÚ-DS bude mať po novom len šesť zákonodarcov.