Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Streda 8. máj 2024Meniny má Ingrida
< sekcia Slovensko

Takto hodnotí Robert Fico šance Ftáčnika, Rašiho, Rybníčka a Hagyariho

Premiér Robert Fico počas návštevy Tlačovej agentúry Slovenskej republiky poskytol rozhovor pre tablet.tv 31. októbra 2014 v Bratislave. Na snímke riaditeľ Tlačovej agentúry Slovenskej republiky Jaroslav Rezník (vpravo) a premiér SR Robert Fico a šéf tlačového odboru Úradu vlády SR Erik Tomáš (uprostred) prichádzajú do agentúry. Foto: TASR/Pavel Neubauer
Ján Figeľ hosťom v relácii KOMUNÁLNE VOĽBY 2014. Foto: Tablet.TV
Na snímke zo 17. júla 2014 primátor mesta Banská Bystrica Peter Gogola. Foto: TASR/Branislav Račko

Predseda Smeru v diskusii na tablet.tv komentoval aj situáciu v Žiline, Trnave, Banskej Bystrici a Nitre. Postaviť na čelo Bratislavy 70-ročného človeka sa mi zdá byť riskantné, odkázal M. Kňažkovi.

Bratislava 1. novembra (Teraz.sk) – Predseda Smeru-SD Robert Fico sa netají ambíciou vyhrať nadchádzajúce komunálne voľby, prezentoval ju aj v relácii Komunálne voľby 2014 na tablet.tv.

„Verím, že by sme mohli mať trochu viac, ako v roku 2010. Ak to tak bude, bude to potvrdením toho, že Smer-SD je pilierom stability slovenskej politickej scény. Ak to tak bude, poďakujem voličom. Ak to bude inak, tak isto poďakujem. Ale budem z toho trochu sklamaný,“ vyhlásil.

Nie každý kandidát s podporou Smeru-SD má však rovnakú šancu presadiť sa v boji o primátorský post. V diskusii Robert Fico hodnotil šance jednotlivých kandidátov Smeru-SD v Bratislave, Košiciach, Prešove, Trenčíne, Nitre, Banskej Bystrici, Žiline a Trnave. Prinášame vám prehľad jednotlivým hodnotení z hľadiska predsedu Smeru-SD, ale aj pohľad lídra KDH Jána Figeľa, či banskobystrického primátora Petra Gogolu.




Ftáčnik má výhodu primátora, Kňažko je silný mediálne

Bratislavský primátor Milan Ftáčnik kandiduje ako nezávislý s podporou Smeru-SD. Podľa Fica má výhodu v tom, že je aktuálne primátorom a môže poukázať na svoje výsledky za posledné štyri roky. Na druhej strane, v Bratislave sa tradične presadzuje skôr pravica. „Toto je mesto, kde sa snaží za každú cenu, aj symbolicky, presadiť pravica. Akoby Bratislava patrila pravici,“ poznamenal líder Smeru.

Tlačová konferencia Milana Kňažka o oznámení kandidatúry na post primátora hlavného mesta SR Bratislavy 30. mája 2014 v Bratislave. Na snímke Milan Kňažko.
Foto: TASR/Štefan Puškáš


Ftáčnik sa podľa Roberta Fica môže pochváliť úspešnými projektami, ako aj absenciou škandálov, aké sa objavovali za predchodcu Andreja Ďurkovského. „Je to mimoriadne slušný človek,“ hodnotí svojho kandidáta Robert Fico.

Český spevák Karel Gott si 28. októbra 2014 v bratislavskom Primaciálnom paláci prevzal listinu o udelení čestného občianstva hlavného mesta za zásluhy o priateľstve a porozumení medzi národmi v oblasti československej populárnej hudby a tiež za prezentáciu slovenskej metropoly. Odovzdal ju primátor Milan Ftáčnik pri príležitosti jeho 75 rokov. Na snímke vpravo český spevák Karel Gott a vľavo primátor Bratislavy Milan Ftáčnik.
Foto: TASR/Pavel Neubauer


Naopak, voči kandidátovi pravice, Milanovi Kňažkovi, má výhrady. “Postaviť na čelo Bratislavy 70 – ročného človeka sa mi zdá byť trochu riskantné,“ poznamenal predseda Smeru-SD. Uznáva, že Kňažko je skúsený politik, ale zároveň poukazuje na to, že zatiaľ nikdy nepôsobil v komunálnej politike. "Tam treba makať," naznačil Robert Fico, že podľa neho by Kňažkovi ako primátorovi chýbala Ftáčnikova usilovnosť. „Kňažko je silný mediálne,“ priznal líder Smeru-SD.

A ako hodnotí Ftáčnikove šance? Môže vyhrať, ale bude to mať ťažké.


Predseda KDH Ján Figeľ to vidí inak

„Osobitne v troch najväčších mestách by mali dostať podporu od tých, ktorí v súťaži zaostávajú, kandidáti, ktorých podporuje aj KDH,“ povedal Figeľ na margo rokovaní so Sieťou o tom, že by sa slabší kandidáti pravice v niektorých mestách mohli vzdať kandidatúry a tým vytvoriť lepšiu východiskovú pozíciu pre najsilnejších pravicových kandidátov na primátora.

Sieť neskôr skutočne v Bratislave stiahla svoju kandidátku, Tatianu Kratochvílovú, aby mal väčšie šance Milan Kňažko v súboji s Milanom Ftáčnikom.

„Vyberali sme nie s ohľadom na nejaký vlastný, alebo úzky záujem, ale skôr širší spoločenský a spoločensko – politický,“ konštatoval Figeľ. „Tri najväčšie mestá sú Bratislava, Košice a Prešov. Sú to osoby Milana Kňažka, Rudolfa Bauera a Andrei Turčanovej. Už všetkých troch som presvedčený, že obstoja nie len v súťaži, ale najmä v službe. Na základe toho, aký doteraz priniesli spoločenský prospech. Takýchto kandidátov KDH podporovalo a podporuje,“ zdôraznil Figeľ.



Diskusiu s Jánom figeľom na tablet.tv si môžete pozrieť TU.



Košice: Raši má dobrú pozíciu

Košický primátor a zároveň kandidát Smeru-SD Richard Raši má za sebou úspešný projekt Košice – Európske hlavné mesto kultúry. Má na krku aj dlhodobý problém so sídliskom Luník IX. „Bola by veľká škoda, keby v Košiciach nepokračoval Richard Raši,“ reagoval predseda Smeru-SD s tým, že každé mesto má nejakú svoju slabú stránku.

Archívna snímka. Atmosféru barcelonskej ulice vytvorili na košickej Hlavnej ulici študenti španielského Gymnázia Park mládeže v Košiciach. Deviaty ročník Dní španielskej kultúry odštartoval prehliadkou živých sôch a iných atrakcií. Na snímke vpravo primátor Košíc Richard Raši.
Foto: TASR/František Iván


„V každom meste máte problém, ktorý môže ťažiť. Ale ako ja vnímam atmosféru v Košiciach, veľmi želám Richardovi Rašimu, aby to zopakoval. Bude tu určitá kontinuita, bude to jeho druhé obdobie a myslím si, že pre mesto urobil veľmi veľa,“ vyhlásil Robert Fico.

Rašiho hodnotí vysoko, podľa Fica je veľká šanca, že zopakuje svoj výsledok z predchádzajúcich volieb.


V Prešove Smer podporuje pravičiara

„Komu česť, tomu česť,“ vyhlásil Robert Fico na adresu výsledkov súčasného primátora Prešova Pavla Hagyariho. Smer-SD ho podporuje napriek tomu, že bol v deväťdesiatych rokoch predsedom Demokratickej strany, dnes súčasti SDKÚ-DS.

Primátor Prešova Pavel Hagyari.
Foto: TASR/Milan Kapusta


„V Prešove sme podporili nezávislého kandidáta, pána Hagyariho. Keď vieme, že je niekde primátor, ktorý rozvíja mesto v spolupráci s vládou, nebudeme za každú cenu hľadať kandidáta, ktorý pôjde proti nemu. Neriešim, či bol v minulosti pravicový, alebo ľavicový. Chcem od neho ľudský prístup k ľuďom a rozvoj mesta,“ zdôraznil Robert Fico.

Šance Hagyariho podľa Roberta Fica: Myslím, že by mohol obstáť.


V Nitre očakáva víťazstvo Dvonča

Primátor Nitry Jozef Dvonč je predsedom Združenia miest a obcí Slovenska, okrem Smeru-SD ho podporuje aj KDH a SNS. „Má za sebou širšiu koalíciu. Verím, že vyhrá suverénnym spôsobom,“ odhaduje šéf Smeru.

Predseda vlády SR Robert Fico sa v stredu 28. mája 2014 v priestoroch bratislavského výstaviska Incheba zúčastnil na 25. sneme Združenia miest a obcí Slovenska (ZMOS) a vystúpil s príhovorom. Na snímke predseda ZMOS Jozef Dvonč.
Foto: TASR/Štefan Puškáš



Banská Bystrica ako vyrovnaný súboj

„Cítim pomerne veľký spor medzi súčasným primátorom Petrom Gogolom a zastupiteľstvom,“ konštatoval Robert Fico s tým, že niektoré kroky Petra Gogolu sú podľa neho „čudné“.

Vo štvrtok 28. augusta 2014 strana Smer - Sociálna demokracia (Smer-SD) v Banskej Bystrici informovala o tom, že v novembrových komunálnych voľbách bude podporovať nezávislého kandidáta na post primátora Jána Noska, súčasného riaditeľa Detskej nemocnice v Banskej Bystrici. Na snímke Ján Nosko (vľavo) a podpredseda strany Smer-SD Peter Pellegrini.
Foto: FOTO TASR/Dušan Hein


Proti primátorovi Gogolovi podporila široká ľavo - pravá koalícia Smer-SDKÚ-SNS nezávislého kandidáta Jána Noska. „Platí to, čo som už povedal, že primátor, ktorý znovu kandiduje, má asi dvadsaťpercentný náskok. Je proti nemu veľmi schopný kandidát, ktorého sme nasadili my. Ale neodvážim sa povedať, ako to tam bude vyzerať,“ poznamenal líder Smeru-SD.

Hodnotenie Roberta Fica: Bude to tesný súboj, v tomto prípade nemám odhad.


Peter Gogola: Na vine je ľavicové zastupiteľstvo

„Pred mojím nástupom do funkcie primátora mala Banská Bystrica 16 rokov ľavicových primátorov a ľavicové mestské zastupiteľstvo. Kultúra šafárenia zanechala svoje stopy po celej samospráve – od mestského úradu, cez mestské zastupiteľstvo až po kanceláriu primátora,“ vyhlásil Gogola na svojej internetovej stránke.



„Ľavicoví poslanci paktovali s „ich“ primátormi, čoho výsledkom bolo masívne rozpredávanie a rabovanie mestského majetku. V snahe zastaviť ich čachre som bol počas posledných štyroch rokov dennodenne tŕňom v oku poslancov mestského zastupiteľstva,“ vyhlasuje aktuálny banskobytrický primátor.



Žilina so šancou pre Chomu

„V Žiline veľmi dobre pôsobí Igor Choma. Ide z pozície primátora, tiež to nemá ľahké, súboj môže byť komplikovaný, ale plus – mínus verím, že by to mohol uhrať,“ hodnotí šéf Smeru-SD šance svojho žilinského nominanta.

Z výjazdového rokovania vlády SR v Žiline 8. októbra 2014. Na snímke vľavo primátor Žiliny Igor Choma a premiér Robert Fico pred zasadnutím vlády.
Foto: TASR/Michal Svítok



Trenčín – silný kandidát Rybníček

„V Trenčíne podporujeme veľmi silného nezávislého kandidáta, pána Rybníčka,“ konštatuje Robert Fico. Na otázku, prečo podporujú kandidáta, ktorý sa v minulosti neprofiloval ľavicovo odpovedal, že nemajú dôvod útočiť proti silnej osobnosti, ktorá je podľa Smeru-SD dobrým primátorom. „Je to osobnosť, ktorá pomáha mestu,“ vyhlásil Robert Fico.

Archívna snímka. Primátor Trenčína Richard Rybníček počas tlačovej konferencie.
Foto: FOTO TASR/Radovan Stoklasa



Trnava: Ťažký súboj

V Trnave je špecifická situácia, lebo súčasný primátor, Vladimír Butko, nekandiduje.

Bystrík Stanko
Foto: TASR/Lukáš Grinaj


„Boli by sme veľmi radi, keby aj Trnava mala primátora zo Smeru. Kandidujeme viceprimátora, pána Bystríka Stanka,“ konštatoval líder Smeru-SD.

Hodnotenie Roberta Fica: Ťažký súboj, neviem to posúdiť.