Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Štvrtok 28. marec 2024Meniny má Soňa
< sekcia Slovensko

Fico hovorí o Hlase ako o prirodzenom partnerovi, Pellegrini nesúhlasí

Na archívnej snímke Peter Pellegrini. Foto: TASR - Jakub Kotian

Nič úprimné na tom nehľadajte, je to obyčajný politický chladnokrvný kalkul, reagoval Pellegrini na Ficove slová.

Bratislava 21. septembra (TASR) - Predseda Smeru-SD Robert Fico označil prípadnú aj predvolebnú spoluprácu s mimoparlamentným Hlasom-SD za najprirodzenejšiu. Líder Hlasu-SD Peter Pellegrini v tom vidí kalkul a politickú taktiku.

Fico zdôraznil, že Smer-SD chce presadzovať veci dôležité pre slovenskú sociálnu demokraciu. "Máme záujem na vytvorení predvolebnej spolupráce, ak to niekto myslí vážne so stabilnou vládou, vládou, ktorá vráti naspäť charakter právneho a sociálneho štátu. Môže to byť len blok Smeru a Hlasu," povedal.

Na otázku, či by si vedel predstaviť spoluprácu s Borisom Kollárom a Sme rodina, neodpovedal. Podčiarkol, že Smer-SD nekomentuje prieskumy a nehovorí, s kým by vedel alebo nevedel vládnuť. Podstatné budú podľa neho výsledky volieb, pričom strany nad päť percent majú právo rokovať.

Pellegrini v súvislosti so Smerom-SD poznamenal, že v opozícii si partnerov nevyberáte. Opätovne stranu kritizoval za to, že im nedodala chýbajúce podpisy pod návrh na zvolanie mimoriadnej schôdze na odvolávanie premiéra Eduarda Hegera (OĽANO). Myslí si, že na nej by sa dalo baviť aj o témach, ktoré chce riešiť Smer-SD.

Zároveň deklaroval, že do volieb pôjde Hlas-SD ako samostatná strana. "Teraz sa umelo vtláčať do spolupráce je absolútne zbytočné. Je to len taktika z tej strany, z ktorej ponuka prichádza. Nič úprimné na tom nehľadajte, je to obyčajný politický chladnokrvný kalkul," reagoval Pellegrini na Ficove slová.

Z povolebnej spolupráce vylúčil len ĽSNS. Ak Hlas-SD uspeje vo voľbách a bude si môcť vyberať, kritériom pre Pellegriniho bude to, čo chce ktorá strana robiť pre zlepšenie života ľudí na Slovensku.

Smer-SD na vyjadrenie Pellegriniho reagoval, že ak to má byť začiatkom ich prirodzenej spolupráce, je pripravený im po odvolávaní ministra vnútra Romana Mikulca (OĽANO) dodať chýbajúcich desať podpisov aj na odvolávanie vlády. Deklaroval, že odvolanie vlády je aj jeho politickou prioritou, hoci to povedie skôr k posilneniu koalície. Smer-SD zároveň očakáva vysvetlenie Hlasu-SD k stiahnutiu návrhu na odvolanie ministerky spravodlivosti Márie Kolíkovej. Hovorí o rôznych interpretáciách, "vrátane tých o dohode Hlasu, SaS a Za ľudí ochrániť Máriu Kolíkovú pred devastujúcim výsledkom odvolávania".