Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Štvrtok 28. marec 2024Meniny má Soňa
< sekcia Slovensko

Robert Fico vyzýva prezidentku na zastavenie testovania

Na archívnej snímke opozičný poslanec parlamentu Robert Fico (Smer-SD). Foto: TASR - Martin Baumann

Šéf Smeru-SD sa pýta, kde je návrh vlády a kde je rozhodnutie prezidentky, že vojaci boli nasadení podľa ústavného zákona o bezpečnosti štátu.

Bratislava 30. októbra (TASR) - Predseda opozičného Smeru-SD Robert Fico vyzval prezidentku SR Zuzanu Čaputovú, aby zastavila celoplošné testovanie obyvateľstva. Tvrdí, že hlava štátu môže na základe Ústavy SR zastaviť operáciu, pretože sa na ňu vláda neobrátila pri vysielaní vojakov na odberné miesta. Fico hovorí, že iba prezidentka môže na návrh vlády nariadiť využitie vojakov. Ich prítomnosť na odberných miestach bude podľa neho v rozpore s ústavou.

Fico upozornil, že už pri vyhlásení núdzového stavu bolo vyčlenených 1500 vojakov Ozbrojených síl (OS) SR a na celoplošné testovanie ďalších 8000 vojakov. "Niet žiadnych dôvodov pochybovať, že toto nasadenie vojakov je v príkrom rozpore s ústavou a príslušnými ústavnými zákonmi. Ústavný zákon o bezpečnosti štátu v takej situácii, ako je napríklad núdzový stav, hovorí, že je to iba prezidentka, ktorá môže na návrh vlády nariadiť použitie vojakov," uviedol na sociálnej sieti Fico.

Šéf Smeru-SD sa pýta, kde je návrh vlády a kde je rozhodnutie prezidentky, že vojaci boli nasadení podľa ústavného zákona o bezpečnosti štátu. Vláda podľa neho o nasadení vojakov rozhodla obyčajným uznesením, čo je v rozpore s ústavou.

Fico zároveň dodal, že začiatkom týždňa chce podať návrh na vyslovenie nedôvery vláde, pretože celá vláda sa odhlasovaním uznesenia podieľa "na tomto protiústavnom stave". Ešte počas týždňa avizoval, že chce vyzbierať podpisy a podať návrh na vyslovenie nedôvery vláde premiéra Igora Matoviča (OĽANO).