Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Utorok 16. apríl 2024Meniny má Dana a Danica
< sekcia Slovensko

Premiér je lepším rečníkom, A. Kiska sa zlepšuje, hovorí politológ

Dvaja kandidáti na post prezidenta Robert Fico (Smer-SD) a občiansky kandidát Andrej Kiska (vľavo) sa usmievajú po skončení druhej televíznej diskusie pred druhým kolom prezidentských volieb v priestoroch historickej budovy NR SR v Bratislave Foto: TASR/Pavel Neubauer

Politológ Martin Klus označil televízne duely za veľmi dôležité pre rozhodovanie sa voličov.

Bratislava 23. marca (TASR) - Víkendové diskusné relácie v RTVS a TA3 ukázali zásadný posun v argumentačných schopnostiach Andreja Kisku (nezávislý).

"Snažil sa vstupovať do monológov premiéra Roberta Fica (Smer-SD). Bol aktívnejší, ako sme boli na to zvyknutí v diskusiách pred prvým kolom, kde pôsobil veľmi defenzívnym spôsobom," uviedol pre TASR politológ Martin Klus.

Podľa neho sa Kiska z debaty na debatu zlepšuje, ale je zrejmé, že premiér je ďaleko lepším rečníkom a argumentátorom. "Aj keď sa v nich dopúšťa podstatne viacej chýb ako Kiska. Nie je to však stále to, čo by lepšie zvládali Radoslav Procházka alebo Milan Kňažko. Nevyužíva príležitosti, ktoré mu doslova na tanieri predkladá pán premiér," domnieva sa Klus.

V oblastiach, akou je zahraničná politika, Fico podľa neho ťahá za podstatne dlhší koniec, pretože vychádza z informácií, ktoré má ako premiér a zo skúseností, ktoré získava aj na medzinárodných fórach. "V tomto má jednoznačne navrch," dodal.

Takéto televízne duely, ktoré budú ešte do začiatku volebného moratória dve, označil za veľmi dôležité pre rozhodovanie sa voličov. "V prípade Kisku je to hlavne o tom, aby presvedčil voličov Procházku a Kňažka, čo by sa nestalo za predpokladu, ak by urobil nejakú fatálnu chybu v rámci jednotlivých diskusií. Napríklad, že by tvrdil niečo, čo nedokáže dokázať," poznamenal Klus.

Poukázal však na vyjadrenia premiéra v sobotňajšej diskusii RTVS, v ktorej ubezpečil, že ak by sa aj presunul do Prezidentského paláca, tak naďalej bude zachovaná maximálna kontinuita vo vládnutí a napĺňania programového vyhlásenia. Podľa politológa sa tým snažil rozptýliť pochybnosti svojich vlastných voličov, ktorí sa obávajú, čo bude s exekutívnou mocou po jeho odchode. "Faktom však je, že jeho odchodom musí vláda podať demisiu a prijímať sa nové programové vyhlásenie vlády. Mám pocit, že v tomto smere premiér, možno trochu metaforicky, ale predsa len zavádzal," upozornil.

Je toho názoru, že ďalšie diskusie neprinesú zásadne nové veci, avšak zaregistroval, že v dnešnej relácii TA3 sa v súvislosti s Kosovom otvorila maďarská otázka. Považuje za dosť možné, že sa v ďalšom dueli táto problematika bude ešte intenzívnejšie komunikovať. "Dnes celkom nepoznáme komplexné názory pána Kisku na spolužitie maďarskej menšiny na Slovensku. Čiže toto by mohla byť téma, ktorá nejakým spôsobom môže zvrátiť prezidentskú kampaň. Nevieme ani, čo všetko sa ešte udeje na Kryme," ozrejmil Klus, pričom v tejto diskusii očakáva, že bude silnejší premiér.