Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Piatok 19. apríl 2024Meniny má Jela
< sekcia Slovensko

Fico: Koalícia naznačuje, že nechce schôdzu, lebo si chráni ministrov

Robert Fico, archívna snímka. Foto: TASR Martin Baumann

Mimoriadna schôdza NR SR je zvolaná na stredu od 13.00 h.

Bratislava 6. októbra (TASR) - Koalícia naznačuje, že nechce v stredu (7. 10.) rokovať na mimoriadnej schôdzi Národnej rady (NR) SR, pretože si chráni svojich ministrov pred hanbou. Povedal to predseda opozičného Smeru-SD Robert Fico. Ak koalícia neschváli program schôdze, potvrdí sa podľa neho, že nevie, čo má robiť v súvislosti s bojom s dôsledkami koronakrízy.

"Naznačujú, že nechcú zajtra rokovať, pretože si chránia svojich vlastných ministrov pred hanbou, ktorú by utrpeli," povedal Fico na utorkovej tlačovej konferencii.

Šéf Smeru-SD odmieta politikárčenie. Keďže Národná rada SR je kontrolný orgán vlády, mali by sa podľa neho poslanci zjednotiť, a malo by im záležať, aby im aj verejnosti ministri vysvetlili svoje plány. Majú tiež vysvetliť, na čo použijú päť miliárd eur, ktoré majú podľa Fica k dispozícii. "To sú peniaze, ktoré vláda získala tým, že novelizovala štátny rozpočet," dodal s tým, že vláda má podľa neho dostatok peňazí, aby všetky oblasti dostatočne finančne zasanovala.

Fico odmieta vyhlásenia, že schôdza nie je potrebná, "lebo vraj ministri pracujú". Dodal, že ministri v stredu v parlamente nemusia byť. "Zajtrajšia schôdza ma schváliť uznesenie, ktorým dáme povinnosť členom vlády, aby prišli 20. októbra na riadnu schôdzu NR SR a predstavili sa verejnosti a poslancom s plánom konkrétnych krokov v boji proti pandémii," povedal Fico.

Predsedníčka poslaneckého klubu SaS Anna Zemanová v utorok pre TASR uviedla, že koalícia neplánuje schváliť program schôdze. Inicioval ju opozičný Smer-SD, ktorý chce počuť od ministrov plány na riešenie koronakrízy v konkrétnych rezortoch. Predstavitelia koalície tvrdia, že poslanci majú možnosť podávať interpelácie, či priamo sa ministrov a premiéra pýtať na hodine otázok.

Mimoriadna schôdza NR SR je zvolaná na stredu od 13.00 h. Opozícia chce, aby parlament na nej prijal uznesenie, ktorým zaviaže členov vlády predložiť v úvode októbrovej schôdze NR SR konkrétny plán okamžitých legislatívnych a iných opatrení, s určením dosahu na verejné financie s cieľom minimalizovať negatívne dôsledky pandémie nového koronavírusu.