Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Nedela 16. jún 2024Meniny má Blanka a Bianka
< sekcia Slovensko

ROBERT FICO: Nie sme pripravení uznať samostatnosť Kosova

Predseda vlády SR Robert Fico (vľavo) prijal 2. apríla 2015 v priestoroch Úradu vlády predsedu vlády Srbskej republiky Aleksandara Vučiča (vpravo) počas jeho oficiálnej návštevy Slovenskej republiky. Na snímke oficiálne prijatie s vojenskými poctami. Foto: TASR - Pavel Neubauer

Zároveň upozornil na to, že treba oddeliť každodenný praktický život ľudí v tejto oblasti od medzinárodného práva.

Bratislava 2. apríla (TASR) - Nemennosť postoja svojich štátov k otázke nezávislosti Kosova dnes na tlačovej konferencii v Bratislave potvrdil srbský premiér Aleksandar Vučič a jeho slovenský partner Robert Fico. Vučič je v Bratislave na oficiálnej návšteve.

To, že sa Srbsko rozpráva s Albáncami, podľa Vučiča neznamená, že sa mení jeho vzťah k samostatnosti Kosova. Zdôraznil, že ten je stále rovnaký a nemeniteľný. "S Albáncami sa budeme rozprávať aj naďalej," deklaroval.

Fico privítal konštruktívny charakter srbskej politiky, ktorú realizuje v regióne. "Pozorne sledujeme vývoj vzťahov medzi Belehradom a Prištinou. Ale rovnako ako Srbsko ani Slovensko nemá dnes dôvody na zmenu svojej pozície, pokiaľ ide o Kosovo. Nie sme pripravení a neuznáme samostatnosť Kosova," vyhlásil šéf slovenskej exekutívy.

Zároveň upozornil na to, že treba oddeliť každodenný praktický život ľudí v tejto oblasti od medzinárodného práva.

Kosovo vyhlásilo nezávislosť od Belehradu v roku 2008. Z krajín Európskej únie ju doteraz neuznalo päť štátov, Slovensko je medzi nimi.

Normalizácia vzťahov medzi Belehradom a Prištinou bola podmienkou pre začatie prístupových rokovaní Srbska s Európskou úniou. Únia ich oficiálne so Srbskom začala v januári 2014. Po prvom formálnom prístupovom zasadaní s Belehradom sa však zatiaľ neotvorila žiadna z negociačných kapitol, pretože dohoda medzi Srbskom a Kosovom sa úplne nerealizovala.