Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Piatok 29. marec 2024Meniny má Miroslav
< sekcia Slovensko

Fico: Matovič priznal fiktívnu operáciu s cieľom zbaviť sa účtovníctva

Na snímke predseda vlády SR Robert Fico Foto: TASR - Henrich Mišovič

Matovič reagoval, že Ficom predložené dokumenty sú pravé, označil však za klamstvo tvrdenie, že premiér svoje dôkazy proti firme Igor Matovič – regionPRESS zverejnil až dnes, lebo ich získal až teraz.

Bratislava 5. februára (TASR) - Líder OĽaNO-NOVA Igor Matovič dnes potvrdil pravosť dôkazov predložených predsedom vlády Robertom Ficom (Smer-SD). Týmto priznal fiktívnu operáciu, ktorou v roku 2008, deň pred daňovou kontrolou previedol svoju firmu na bieleho koňa s jediným cieľom - zbaviť sa účtovníctva. Uviedla to hovorkyňa premiéra Beatrice Szabóová.

"Sám seba usvedčil v priamom prenose, že je podvodník. Obhajoval sa dokumentmi z daňových kontrol, ktoré vraj majú vyvrátiť podozrenia voči jeho osobe. Predseda vlády SR už na nasledujúcej tlačovej besede ukáže, ako si Igor Matovič tieto dokumenty vybavil," avizovala v reakcii na tlačovú konferenciu Matoviča, na ktorej opozičný poslanec reagoval na obvinenie premiéra z daňového podvodu.

Fico dnes predpoludním vyhlásil, že Matovičovi bola ohlásená jedna z daňových kontrol na 15. augusta 2008. Deň pred ňou však Matovič podľa premiéra fiktívne predal svoj podnik Igor Matovič – regionPRESS bielemu koňovi Pavlovi Vandákovi za 122 miliónov slovenských korún. "Pán Vandák pracoval pre Igora Matoviča ako živnostník, avšak bol prakticky jeho zamestnancom a nikdy nemal k dispozícii takúto sumu peňazí," uviedol premiér. Kúpna cena 122 miliónov Sk bola podľa jeho slov zaplatená tak, že 14. augusta, v deň podpisu kúpnej zmluvy, z účtu firmy Igor Matovič – regionPRESS si mal Matovič previesť 122 miliónov korún na svoj súkromný účet. "Súčasne v rámci fiktívneho prevodu odovzdáva bielemu koňovi, pánovi Vandákovi, celé účtovníctvo spoločnosti od rokov 1997 do roku 2008. Teda za celú dobu jej existencie," podotkol Fico. Aby bol fiktívny prevod dokonaný, 10. októbra 2008 mal Matovič na daňovom úrade oznámiť, že od zmluvy s Vandákom odstúpil.

Matovič reagoval, že Ficom predložené dokumenty sú pravé, označil však za klamstvo tvrdenie, že premiér svoje dôkazy proti firme Igor Matovič – regionPRESS zverejnil až dnes, lebo ich získal až teraz. Matovič na tlačovej konferencii pustil videozáznam z pléna parlamentu z decembra 2010, na ktorom Renáta Zmajkovičová (Smer-SD) hovorí Matovičovi príbeh o podnikateľovi, ktorému sa ohlási daňová kontrola. Ten vzápätí firmu predáva. Daňový úrad ide k novému majiteľovi na kontrolu a ten vraví, že všetky doklady dal do zberu. "Ako je možné, že pred šiestimi rokmi Zmajkovičová disponovala rovnakými dôkazmi, rovnakými kópiami z trnavského daňového úradu, keď v tejto veci dnes Fico bohorovne klamal?" pýtal sa Matovič, podľa ktorého premiér používa lož ako pracovnú metódu.