Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Štvrtok 25. apríl 2024Meniny má Marek
< sekcia Slovensko

Fico: Nikdy nebudem súhlasiť s väzobným stíhaním akéhokoľvek poslanca

Na snímke poslanec Národnej rady Slovenskej republiky (NR SR) Robert Fico (Smer-SD) počas 65. schôdze parlamentu v Bratislave vo štvrtok 28. apríla 2022. Foto: TASR - Jaroslav Novák

Pripomenul, že koalícia už zakročila voči šéfovi ĽSNS Marianovi Kotlebovi. Ten prišiel o poslanecký mandát v dôsledku odsúdenia za úmyselný trestný čin.

Bratislava 28. apríla (TASR) - Líder opozičného Smeru-SD a poslanec Národnej rady (NR) SR Robert Fico nebude nikdy súhlasiť s väzobným stíhaním poslanca. Trestné právo sa podľa neho nesmie používať ako nástroj na riešenie politických sporov a na politickú súťaž.

"Nech je to hocijaký poslanec národnej rady, nikdy nebudem súhlasiť s väzobným stíhaním takéhoto poslanca," vyhlásil Fico na štvrtkovej tlačovej konferencii. Zopakoval, že žiadosť o jeho vydanie do väzby je pokusom o likvidáciu opozície.



Pripomenul, že koalícia už zakročila voči šéfovi ĽSNS Marianovi Kotlebovi. Ten prišiel o poslanecký mandát v dôsledku odsúdenia za úmyselný trestný čin. "Účelom útoku je zlikvidovať slovenskú opozíciu, preto musí vysloviť ochranu mandátu poslanca, nie Robertovi Ficovi," povedal a zároveň avizoval, že Smer-SD navrhne, aby sa o vydaní do väzby hlasovalo v pléne tajne.

Na snímke bývalý poslanec Národnej rady SR (NR SR) a predseda ĽSNS Marian Kotleba sa snaží dostať do budovy parlamentu s poslaneckým preukazom, keď mu bol prístup zamietnutý pred začiatkom rokovania 65. schôdze NR SR 26. apríla 2022 v Bratislave.
Foto: TASR - Martin Baumann


Výsledok hlasovania pri odvolávaní ministra vnútra Romana Mikulca (OĽANO) podľa Fica ukazuje, že vo vládnej koalícii prevláda pnutie. Poukázal na to, že Sme rodina sa nezúčastnila na hlasovaní a celkový počet hlasov, ktorými ho poslanci podporili, je nižší, ako je potrebná nadpolovičná väčšina poslancov. Fico tvrdí, že obvinenia voči ministrovi koalícia nevyvrátila. Avizuje ďalší návrh na odvolanie Mikulca z funkcie.

Na snímke zľava minister vnútra SR Roman Mikulec a predseda vlády SR Eduard Heger (obaja OĽaNO) počas hlasovania na 64. schôdzi NRSR v Bratislave vo štvrtok 28. apríla 2022.
Foto: TASR - Jaroslav Novák


Líder mimoparlamentného Hlasu-SD a nezaradený poslanec Peter Pellegrini na štvrtkovej tlačovej konferencii povedal, že zotrvanie Mikulca vo funkcii je hanbou. Nikdy sa podľa neho Mikulec ani nemal stať ministrom vnútra. "Je to človek, ktorého vygenerovala personálne a odborne vyprahnutá strana OĽANO," tvrdí Pellegrini. Dodal, že Mikulec žiadne z podozrení voči nemu nevysvetlil a nevyvrátil. Pripomenul nielen medializovanú komunikáciu s bývalým policajným prezidentom, ale i staršie kauzy Mikulca.

Šéf Smeru-SD zároveň opätovne kritizoval prezidentku Zuzanu Čaputovú a avizoval, že jeho strana chce v prezidentských voľbách postaviť voči nej protikandidáta. Označil to za veľkú povinnosť. "Musíme nájsť človeka, ktorý bude hájiť slovenské záujmy. Ktorý síce bude rešpektovať členstvo v EÚ a NATO, ale bude robiť svetovú politiku na všetky štyri strany, nie iba smerom na západ," uzavrel Fico.