Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Streda 24. apríl 2024Meniny má Juraj
< sekcia Slovensko

Riadnu schôdzu dnes preruší pokus o odvolanie premiéra R. Fica

Na snímke vpravo Robert Fico a Richard Sulík vľavo. Foto: TASR/Pavel Neubauer

V úvode deviateho rokovacieho dňa riadnej 23. schôdze sa poslanci venujú zákonu z dielne šéfa KDH Jána Figeľa, ktorý by mal chrániť oznamovateľov korupcie.

Bratislava 17. septembra (TASR) - Riadnu schôdzu Národnej rady SR, ktorej deviaty deň otvorili poslanci rokovaním o boji s korupciou, preruší mimoriadna. Na nej bude predseda vlády SR Robert Fico (Smer-SD) čeliť odvolávaniu. Pred poslancov sa postaví pre kauzu Slovenského plynárenského priemyslu (SPP). Mimoriadne rokovanie iniciovala opozícia, ktorá v súvislosti s kauzou hovorí o podvode a poukazuje na previazanosť vlády s finančnými skupinami.

V úvode deviateho rokovacieho dňa riadnej 23. schôdze sa poslanci venujú zákonu z dielne šéfa KDH Jána Figeľa, ktorý by mal chrániť oznamovateľov korupcie. Zákon má garantovať ochranu zamestnancov pred stratou zamestnania alebo poškodením ich práv, ak oznámia alebo inak prispejú k účinnejšiemu odhaľovaniu a objasneniu korupcie, daňových a majetkových trestných činov proti záujmom štátu, obcí, vyšších územných celkov a nimi zriadených subjektov či záujmom európskych spoločenstiev.

Mimoriadna schôdza príde na rad o 15.00 h


Po prerokovaní tohto bodu majú poslanci pokračovať ďalšími bodmi programu. Mimoriadna schôdza príde na rad o 15.00 h. Opozícia sa ju rozhodla iniciovať po informácii, že podklady vládneho materiálu o získaní zvyšného 49-percentného podielu v materskej spoločnosti SPP údajne pripravovala finančná skupina J&T.

Dôkazom má byť vládny materiál, v ktorého hlavičke sa nachádza meno firmy J&T Investment Advisors. Menšinový podiel v SPP získa štát od českého Energetického a průmyslového holdingu (EPH), ktorého spoluvlastníkom je aj skupina J&T. Opozícia to vníma ako dôkaz, že štát neriadi vláda, ale finančné skupiny. Kabinetu vyčíta tiež nevýhodnosť obchodu, kedy štát podľa nich zbytočne preberá stratovú a zadlženú spoločnosť.

Zmienku o J&T vo vládnom materiáli Fico cez víkend vysvetľoval tým, že dokument vznikal pri bežnej komunikácii dvoch akcionárov SPP, čo považuje za "úplne normálne". Tvrdil, že ak niekto môže za vstup finančných skupín do SPP, tak je to podľa neho súčasná pravicová opozícia, ktorá v minulosti umožnila privatizáciu plynární. Predseda vlády tiež avizoval, že na mimoriadnej schôdzi vystúpi s prejavom, ktorý sa bude týkať aj privatizácie SPP a bude pripomínať pochybenia vtedajšej vlády. V celom aktuálnom spore ide podľa neho len o ceny plynu a rozdielny prístup k ich úpravám.