Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Streda 24. apríl 2024Meniny má Juraj
< sekcia Slovensko

Fico označil zasadnutie výboru za politický proces, účasť odmietol

Na snímke prázdna stolička poslanca Národnej rady SR Roberta Fica (Smer-SD) počas Mandátového a imunitného výboru NR SR k žiadosti Generálnej prokuratúry SR o vydanie súhlasu na vzatie poslanca NR SR Roberta Fica do väzby v Bratislave 27. apríla 2022. Foto: TASR - Jaroslav Novák

Za konaním vlády vidí Fico likvidáciu opozície. To je podľa neho dlhodobý cieľ a vláda v ňom chce pokračovať až do najbližších parlamentných volieb.

Bratislava 27. apríla (TASR) - Opozícia sa zhodla, že nemá zmysel sa zúčastňovať na politickom procese, ktorý je nezmyselný a šialený. V súvislosti so zasadnutím Mandátového a imunitného výboru Národnej rady (NR) SR to vyhlásil šéf Smeru-SD Robert Fico. Výbor sa v stredu zaoberá žiadosťou prokuratúry na vzatie Fica do väzby.

"Opozícia je toho názoru, že nemá žiadny zmysel sa zúčastňovať na tomto politickom procese, ktorý je neuveriteľný a šialený," povedal Fico k zasadnutiu výboru.

Za konaním vlády vidí Fico likvidáciu opozície. To je podľa neho dlhodobý cieľ a vláda v ňom chce pokračovať až do najbližších parlamentných volieb. Koalícia tiež podľa neho koná takéto kroky, pretože chce prekryť neschopnosť vlády reagovať na "najakútnejšie veci, ktoré sa na Slovensku dejú, a tiež prekryť šialenstvá, ktoré robí vláda v zahraničnej politike".

Fico zároveň avizoval, že poslanci Smeru-SD budú na mimoriadnej schôdzi hlasovať za odvolanie ministra vnútra Romana Mikulca (OĽANO). Podľa Smeru-SD by mal odstúpiť zo svojej funkcie.

Národná kriminálna agentúra v rámci akcie Súmrak obvinila Fica s exministrom vnútra Robertom Kaliňákom zo zločinu založenia, zosnovania a podporovania zločineckej skupiny, prečinu zneužívania právomoci verejného činiteľa, ako aj pre opakovaný zločin ohrozenia obchodného, bankového, poštového, telekomunikačného a daňového tajomstva.

Kaliňáka polícia aj zadržala, o jeho vzatí do väzby už rozhodol i Špecializovaný trestný súd v Pezinku. Rozhodnutie ešte nie je právoplatné, obvinený podal sťažnosť. Prípadné väzobné stíhanie Fica ako poslanca NR SR je možné až po súhlase parlamentu a rozhodnutí súdu.