Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Štvrtok 16. máj 2024Meniny má Svetozár
< sekcia Slovensko

Fico považuje za východisko konfliktu na Ukrajine neutralitu

Na archívnej snímke poslanec NR SR Robert Fico (Smer-SD). Foto: TASR - Jakub Kotian

V súvislosti s konfliktom na Ukrajine Fico zdôraznil podporu mierových rokovaní. Strana naďalej kritizuje dodávanie zbraní Ukrajine.

Bratislava 7. marca (TASR) - Východiskom konfliktu na Ukrajine by mala byť prvá dohoda o neutralite Ukrajiny, pokiaľ ide o vstup do NATO. Myslí si to predseda opozičného Smeru-SD Robert Fico. Hovorí o základe pre ďalšie rokovania. Na pondelkovej tlačovej konferencii pripomenul, že Ukrajina nie je členom Aliancie. NATO je však podľa jeho slov iný problém ako Európska únia. Dodal, že Ukrajina si zaslúži európsku perspektívu a ak chce byť v Európskej únii, mala by dostať šancu.

"Nemôžete žiadnej krajine určovať, čo tá krajina chce alebo nechce. Keď raz chce byť Ukrajina súčasťou európskeho priestoru, takúto šancu by Ukrajina mala dostať," povedal Fico s tým, že žiadna krajina nemôže Ukrajine zabrániť požiadať o členstvo. Podčiarkol však, že Ukrajina musí splniť podmienky, rovnako ako ich splnilo aj Slovensko. Nemožno podľa neho akceptovať požiadavky, aby bolo v ukrajinskej ústave napísané, že do EÚ nevstúpi.

V súvislosti s konfliktom na Ukrajine zdôraznil podporu mierových rokovaní. Strana naďalej kritizuje dodávanie zbraní Ukrajine.