Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Nedela 28. apríl 2024Meniny má Jarmila
< sekcia Slovensko

R. Fico: Pravdepodobnosť brexitu je veľmi vysoká

Na archívnej snímke premiér SR Robert Fico (vpravo) a premiér Spojeného kráľovstva Veľkej Británie a Severného Írska David Cameron (vľavo). Foto: TASR

Európa bez ohľadu na to, ako dopadne referendum vo Veľkej Británii, bude podľa premiéra úplne iná.

Bratislava 18. júna (TASR) - Pravdepodobnosť vystúpenia Veľkej Británie z Európskej únie (EÚ) je veľmi vysoká. V dnešnej diskusnej relácii RTVS Sobotné dialógy to povedal premiér Robert Fico (Smer-SD), ktorý si však želá zotrvanie Britov v únii. "Použijúc ale futbalovú teóriu - ak prehrávame 3:0 v 90. minúte, tak sa to dá asi už ťažko zvrátiť," uviedol.

To, čo sa deje vo Veľkej Británii, je podľa predsedu vlády dobrým príkladom toho, čo sa môže udiať aj v iných európskych štátoch, ak niekto umelo začína provokovať. "Európa bez ohľadu na to, ako dopadne referendum vo Veľkej Británii 23. júna, bude úplne iná," skonštatoval Fico. Aj keď by Briti povedali, že zostávajú v únii, došlo by podľa neho k realizácii zmluvy medzi EÚ a Veľkou Britániou. "Tá významným spôsobom mení základné parametre v EÚ. Ak by došlo k tomu horšiemu variantu, odstúpeniu Veľkej Británie od tohto paktu, tak dôjde k totálnej zmene Európy ako takej," podotkol premiér.

Podľa Fica je potrebné, aby si všetci kompetentní v Európe sadli za jeden stôl a odpovedali na otázku, čo ponúknuť Európanom, aby projekt EÚ bol naďalej atraktívny. "Aby sa nám nestalo, že v ďalších krajinách príde k domino efektu. Sú totiž krajiny, ktoré by s radosťou privítali zorganizovanie podobných referend," upozornil Fico s tým, že môže nastať aj veľký útok na spoločnú európsku menu, keď začne s podobnou iniciatívou prichádzať krajina z eurozóny.

"Je nervozita, ktorá sa dá krájať. My ju na Slovensku nevnímame. Rozhodnutie Veľkej Británie vystúpiť alebo nevystúpiť z EÚ sa však bude dotýkať aj peňaženiek ľudí na Slovensku. Môže to byť veľmi drahé, pretože budeme musieť pristúpiť k zmene financovania EÚ," upozornil Fico.

Má veľké obavy, aké náročné bude predsedníctvo

Premiér Robert Fico (Smer-SD) má veľké obavy z toho, aké náročné bude predsedníctvo Slovenska v Rade Európskej únie. Podľa neho totiž žiadne predsedníctvo nebolo vystavené riziku, že bude riešiť odchod členského štátu z únie, v tomto prípade Veľkej Británie. Povedal to v dnešnej diskusnej relácii RTVS Sobotné dialógy.

Slovenskému predsedníctvu v Rade EÚ podľa jeho slov budú preto dominovať dve témy, a to pokračujúca migračná kríza a brexit, bez ohľadu na to, ako referendum o zotrvaní Veľkej Británii v únii 23. júna dopadne. "Hoci máme nejaké vlastné predstavy o tom, v čom by mali byť naše priority v predsedníctve, tak budeme asi musieť na ne zabudnúť," skonštatoval Fico. Podľa neho by však Slovensko mohlo minimálne priblížiť agendu EÚ zrozumiteľnejšie k verejnosti. Taktiež by sa malo zamerať na diskusiu, čo ponúknuť Európanom, aby projekt EÚ vnímali pozitívne.

Premiér chce počas predsedníctva odtláčať nabok veci, ktoré Európu rozdeľujú a skôr sa zamerať na pozitívnu agendu, kde sa vedia kompetentní rýchlo dohodnúť. "Napríklad na júnovom summite padne rozhodnutie o zriadení európskej pohraničnej a pobrežnej stráže, čiže budeme mať možnosť celý polrok 2016 pracovať na zriadení tejto stráže," vysvetlil.

Slovensko by podľa jeho slov malo byť dobrým a čestným sprostredkovateľom rôznych tém. Fico tvrdí, že sa od predsedajúcej krajiny očakáva, že dá každému priestor a bude s každým hľadať nejaké riešenia.

"Prvého júla si sadneme za predsednícky stôl a bude sa od nás očakávať, že budeme pomáhať hľadať riešenia, ako to ustáliť v EÚ, čo robiť, pokiaľ ide o nové migračné trasy, ktoré sa objavujú, či ako nastaviť rozpočet EÚ na rok 2017," povedal Fico.

Zo zdravotného hľadiska predseda vlády tvrdí, že má dosť síl na to, aby vykonával dôkladne svoje právomoci. "Myslím si, že o tom svedčia aj posledné aktivity v súvislosti so slovenským predsedníctvom. Ako som prisľúbil, tak prakticky od 1. júna idem v takom normálnom tempe," podotkol premiér.