Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Štvrtok 28. marec 2024Meniny má Soňa
< sekcia Slovensko

Fico: Pre novelu o COVID preukazoch sa obrátime na Ústavný súd SR

Na archívnej snímke poslanec NRSR Robert Fico. Foto: TASR – Jaroslav Novák

Predmetná novela zákona podľa Fica rozdeľuje a diskriminuje spoločnosť.

Bratislava 27. júla (TASR) - Opozičná strana Smer-SD sa pre novelu, podľa ktorej môže Úrad verejného zdravotníctva (ÚVZ) SR pri tvorbe protipandemických opatrení prihliadať na digitálny COVID preukaz, obráti na Ústavný súd SR. Vyplýva to z vyjadrenia predsedu strany Roberta Fica. TASR o tom informoval hovorca strany Ján Mažgút.

"Vyzvali sme pani prezidentku, aby tento nezmyselný zákon z dielne vládnej koalície nepodpísala. Ale naopak, namiesto toho, aby využila svoju právomoc a podala tento zákon na Ústavný súd, tak sa rozhodla podpísať ho okamžite – v podstate v priebehu 24 hodín – od jeho prijatia. Preto nám neostáva nič iné, ako obrátiť sa na Ústavný súd," skonštatoval Fico.



Predmetná novela zákona podľa Fica rozdeľuje a diskriminuje spoločnosť. Nezaočkovaní ľudia sú podľa neho nútení k očkovaniu, pretože budú podliehať rôznym opatreniam a obmedzeniam, ktoré sú v rozpore s Ústavou SR. Predseda Smeru kritizuje, že prezidentka Zuzana Čaputová zákon podpísala.

Novelou zákona o ochrane, podpore a rozvoji verejného zdravia umožňuje ÚVZ SR prihliadať pri tvorbe protipandemických opatrení na digitálny COVID preukaz. Ten informuje, či osoba bola zaočkovaná proti ochoreniu COVID-19, negatívne testovaná alebo ochorenie prekonala.

Prezidentka SR Zuzana Čaputová novelu podpísala v pondelok (26. 7.). Parlament o právnej norme rokoval v skrátenom legislatívnom konaní a schválil ju v nedeľu (25. júla). Novela zákona začne platiť odo dňa vyhlásenia v Zbierke zákonov.