Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Piatok 19. apríl 2024Meniny má Jela
< sekcia Slovensko

Fico: Riešenie problému pri referende je jednoduché

Na archívnej snímke poslanec NR SR Robert Fico (Smer-SD). Foto: TASR – Jakub Kotian

Hlava štátu podľa šéfa Smeru-SD definitívne stratila charakter nadstraníckeho ústavného činiteľa.

Bratislava 10. novembra (TASR) - Prezidentka Zuzana Čaputová je opäť pripravená zmariť referendum o predčasných voľbách, vymyslela "smiešnu kľučku". Vyhlásil to predseda opozičného Smeru-SD Robert Fico v reakcii na vyjadrenie hlavy štátu o navrhovaných dvoch referendových otázkach. Skonštatoval, že problém sa dá jednoducho vyriešiť dvoma samostatnými petičnými hárkami.

"Pani prezidentke odkazujeme, že predovšetkým musí odpovedať na žiadosti poslancov NR SR. Odkazujeme prezidentke, že berieme na vedomie jej odpoveď, že je opätovne pripravená zmariť referendum o predčasných parlamentných voľbách. Odpovedáme jej, že ak si myslí, že s právnickými kľučkami na nás príde, že to je veľmi jednoduché - jedna otázka bude na jednom petičnom hárku, druhá otázka na druhom hárku. V ten istý jediný deň sa môžu konať dve referendá o dvoch petíciách, ktoré budú podpísané potrebným počtom hlasov," uviedol Fico.

Hlava štátu podľa šéfa Smeru-SD definitívne stratila charakter nadstraníckeho ústavného činiteľa. Podstatu veci vidí Fico v tom, že prezidentka referendum jednoducho nechce. Myslí si, že inak by sa dal problém ľahko vyriešiť.

Hlava štátu v stredu skonštatovala, že navrhnuté referendové otázky predložené stranou Smer-SD sa vzájomne podmieňujú, čo zákon neumožňuje. Zdôraznila tiež, že vypíše referendum s akoukoľvek otázkou, ak bude v súlade s Ústavou SR.