Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Utorok 19. marec 2024Meniny má Jozef
< sekcia Slovensko

Fico sa obrátil na generálneho prokurátora, chce využiť paragraf 363

Na archívnej snímke Robert Fico. Foto: TASR Martin Baumann

Líder Smeru-SD reagoval aj na štvrtkovú (11. 8.) tlačovú konferenciu prezidenta Policajného zboru (PZ) Štefana Hamrana, označil ju za politickú.

Bratislava 13. augusta (TASR) - Expremiér a líder opozičného Smeru-SD Robert Fico a exminister vnútra Robert Kaliňák (Smer-SD) sa pre svoje obvinenie v kauze Súmrak obrátili na generálneho prokurátora Maroša Žilinku. Žiadajú o zrušenie obvinení podľa paragrafu 363 Trestného poriadku. Fico o tom informoval na sobotnej tlačovej konferencii s tým, že im špeciálna prokuratúra zamietla sťažnosti proti uzneseniu o vznesení obvinenia. Kritizoval tiež policajného prezidenta Štefana Hamrana, ktorý podľa neho kryje zločincov na Národnej kriminálnej agentúre (NAKA).

"Hneď po tom, ako nám bolo oznámené, že prokurátor zamietol naše sťažnosti proti uzneseniam o vznesení obvinenia, teraz hovorím o Súmraku (...), sme spracovali kvalifikovaný podnet, ktorý bol podaný generálnemu prokurátorovi, kde ho žiadame, aby v súlade s ustanovením paragrafu 363 Trestného poriadku zrušil právoplatné uznesenia o vznesení obvinenia," povedal Fico. Podotkol, že v prípade sťažností rozhodoval "zaujatý" prokurátor Ladislav Masár.

Fungovanie polície na tlačovej konferencii kritizovali aj Kaliňák a policajný exprezident Tibor G., ktorých spolu s Ficom vyšetrovateľ NAKA v apríli v kauze Súmrak obvinil okrem iného zo zločinu založenia, zosnovania a podporovania zločineckej skupiny či prečinu zneužívania právomoci verejného činiteľa. V prípade obvinili aj nitrianskeho podnikateľa Norberta B.

Fico s Kaliňákom sa pre obvinenia obrátili na generálneho prokurátora už v júni. Ten ich žiadosť zamietol s tým, že žiadosť o zrušenie obvinenia podali predčasne. Paragraf 363 dáva generálnemu prokurátorovi právomoc zrušiť právoplatné rozhodnutie prokurátora alebo policajta v prípravnom konaní, ak bol týmto rozhodnutím porušený zákon.

Líder Smeru-SD reagoval aj na štvrtkovú (11. 8.) tlačovú konferenciu prezidenta Policajného zboru (PZ) Štefana Hamrana, označil ju za politickú. "Nepoznám krajinu, kde by policajný prezident polovicu tlačovej konferencie útočil na najsilnejšiu opozičnú stranu," podotkol. Hamran podľa neho kryje zločincov z NAKA a "likviduje" vyšetrovateľov, ktorí sa rozhodnú povedať pravdu. Polícia má podľa neho zviazané ruky.

Kritizuje, že nerieši údajnú korupciu ministra vnútra Romana Mikulca (OĽANO), pre čo sa ho Smer-SD už v minulosti neúspešne pokúšal odvolať v parlamente. Podotkol, že polícia nerieši ani vyjadrenia poslanca Juraja Krúpu o tom, že mu minister obrany Jaroslav Naď (OĽANO) sľuboval vyššie miesto na kandidátke, ak zahlasuje za schválenie rodinného balíčka z dielne rezortu financií.

Ministerstvo vnútra Ficove vyjadrenia odmieta. "Polícia a orgány činné v trestnom konaní majú voľné ruky vo svojej práci a ministerstvo vnútra im plne dôveruje. Rezort zdôrazňuje, že obe zložky sú konečne po dlhých rokoch slobodné v konaní," uviedla hovorkyňa rezortu Zuzana Eliášová. Spochybňovanie procesov ministerstvo vnútra vníma ako snahu o prikrytie závažných podozrení z minulosti.