Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Utorok 23. apríl 2024Meniny má Vojtech
< sekcia Slovensko

Fico sa so stálym zastúpením EK rozprával o deštrukcii právneho štátu

Robert Fico, archívna snímka. Foto: TASR Jakub Kotian

Robert Fico tvrdí, že stálemu zastúpeniu EK poskytol relevantné informácie o deštrukcii právneho štátu, konkrétne, ako orgány činné v trestnom konaní nakladajú s udavačmi.

Bratislava 13. júla (TASR) - Vyhláška Úradu verejného zdravotníctva (ÚVZ) SR o režime na hraniciach, ktorá umožní očkovaným vyhnúť sa karanténe po návrate na Slovensko, a deštrukcia právneho štátu boli témami stretnutia predsedu strany Smer-SD Roberta Fica so Stálym zastúpením Európskej komisie (EK) na Slovensku. Fico o tom informoval na stredajšej tlačovej konferencii.

Smer-SD podal pre vyhlášku o režime na hraniciach podnet na Ústavný súd (ÚS) SR. Fico ÚS žiada, aby pozastavil platnosť vyhlášky dovtedy, kým nerozhodne, či je vyhláška v súlade s ústavou alebo nie. "Rovnako žiadame, aby bola označená ako protiústavná, lebo je diskriminačná," poznamenal Fico.

Strana podáva aj podanie na právny servis na Európsku komisiu. Podaním chce ukázať, že vyhláška je v "príkrom rozpore" s nariadením Európskej rady. Nariadenie hovorí, že štáty musia zabrániť priamej alebo nepriamej diskriminácii osôb, ktoré nie sú zaočkované, zacitoval Fico. "Nemôžete byť diskriminovaní ani priamo, ani nepriamo, ak ste sa rozhodli, že sa zaočkovať nedáte," skonštatoval na základe nariadenia.

V súvislosti s vyhláškou Fico poukázal na úpadok cestovného ruchu. Podľa neho viacerí cestujúci na Slovensku zrušili svoju dovolenku pre povinnú karanténu.

Fico tvrdí, že stálemu zastúpeniu EK poskytol relevantné informácie o deštrukcii právneho štátu, konkrétne, ako orgány činné v trestnom konaní nakladajú s udavačmi. Verí, že v súvislosti s tým, čo povedal, sa urýchlene stretne s podpredsedníčkou EK pre hodnoty a transparentnosť Věrou Jourovou. "Čakám na definitívny dátum stretnutia, kde budeme môcť hovoriť do väčších detailov," podotkol.

Podľa Fica musí platiť základná zásada zakotvená v judikatúre európskeho práva. Hovorí, že orgány činné v trestnom konaní (OČTK) nemôžu stavať na výpovedi niekoho, kto je obvinený zo závažnej trestnej činnosti. Konštatuje, že ľuďom, akým je kajúcnik a bývalý šéf Kriminálneho úradu finančnej správy Ľudovít Makó, nemožno pri výpovediach dôverovať, pretože na jednej strane prejavuje záujem spolupracovať s OČTK, ale na druhej strane zamlčiava podstatnú časť svojej trestnej činnosti.