Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Sobota 11. máj 2024Meniny má Blažena
< sekcia Slovensko

Smer-SD nenavrhne kandidáta na generálneho prokurátora

Robert Fico, archívna snímka. Foto: TASR Martin Baumann

Budeme žiadať pozastavenie účinnosti tohto zákona, uviedol Robert Fico k zákonu o prokuratúre.

Bratislava 9. septembra (TASR) - Opozičná strana Smer-SD napadne zákon o prokuratúre na Ústavnom súde (ÚS) SR. Vlastného kandidáta na generálneho prokurátora v nadchádzajúcej voľbe nenavrhne. Líder Smeru-SD Robert Fico o tom informoval na stredajšej tlačovej konferencii. Predseda parlamentu Boris Kollár (Sme rodina) vyhlási voľbu kandidátov na generálneho prokurátora v piatok (11. 9.).

"Momentálne pracujeme na definitívnej verzii podania a budeme žiadať pozastavenie účinnosti tohto zákona," uviedol Fico k zákonu o prokuratúre s tým, že nové podmienky voľby generálneho prokurátora sú protiústavné. Strana preto podľa jeho slov nebude súčinná v tomto "divadelnom predstavení".

Prezidentka SR Zuzana Čaputová minulý týždeň podpísala novelu zákona o prokuratúre, ktorú opätovne schválili poslanci Národnej rady SR. Poslanci legislatívu odobrili s pripomienkami, ktoré hlava štátu navrhovala zapracovať, keď zákon vrátila parlamentu.

Podľa opätovne schválenej novely sa o funkciu šéfa Generálnej prokuratúry (GP) SR môžu uchádzať aj kandidáti, ktorí nie sú prokurátormi. Rozšíri sa tiež okruh osôb a inštitúcií, ktoré kandidátov na generálneho alebo špeciálneho prokurátora navrhujú. Špeciálnym prokurátorom sa už nebude musieť stať len prokurátor GP.