Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Piatok 19. apríl 2024Meniny má Jela
< sekcia Slovensko

Fico: Stretnutia na úrade vlády neboli, pracuje sa na likvidácii Smeru

Na archívnej snímke predseda strany Smer-SD Robert Fico. Foto: TASR - Martin Baumann

Matovič zadal podľa šéfa Smeru-SD úlohu zničiť jeho stranu a treba na to hľadať dôkazy.

Bratislava 6. júla (TASR) - Predseda opozičného Smeru-SD Robert Fico odmieta tvrdenia o stretnutiach na Úrade vlády (ÚV) SR, na ktorých sa malo hovoriť o vyšetrovaní politických oponentov. Fico tvrdí, že žiadne takéto stretnutia neboli. Dodal, že sa pracuje na likvidácii strany Smer-SD, keď vyšetrovatelia pracujú na tom, aby označili jeho stranu za zločineckú organizáciu. Uvádza, že špeciálna prokuratúra koná na pokyn lídra OĽANO a ministra financií Igora Matoviča, ktorému je podľa Fica zaviazaný špeciálny prokurátor Daniel Lipšic.

"Prokurátor špeciálnej prokuratúry s vyšetrovateľmi bez dozoru pracuje na prípade, ktorý má viesť k obvineniu vedenia strany Smeru-SD, že Smer-SD je zločinecká organizácia," povedal na utorkovej tlačovej konferencii Fico. Dodal, že má ísť o vyšetrovateľov stiahnutých z východného Slovenska. Podľa Fica majú pracovať na obvinení vedenia Smeru-SD z rokov 2016 až 2020. Uviedol, že ešte nikto zo strany nebol v tejto veci vypovedať.

Matovič zadal podľa šéfa Smeru-SD úlohu zničiť jeho stranu a treba na to hľadať dôkazy. "Aj preto sa začali objavovať v poslednom období všelijaké klebety, predovšetkým udavačov, ale je tu aj výpoveď človeka, ktorý momentálne sedí vo výkone väzby, ktorá hovorí o nejakých stretnutiach na úrade vlády, prípadne iných stretnutiach," vyhlásil Fico. Bývalý šéf finančnej správy František I. je podľa neho vo väzbe týraný a psychicky mučený, preto hovorí o stretnutiach na úrade vlády. "Stretnutia, také, aké boli popisované, žiadne neboli," povedal Fico s tým, že je neuveriteľné, že niekto uvažuje o likvidácii strany. Ide podľa neho o likvidáciu opozície.

Fico tiež dodal, že ak existovala nejaká organizovaná skupina, išlo o stretnutie špičiek štátu 17. mája v sídle Slovenskej informačnej služby. Na tomto stretnutí sa totiž podľa šéfa Smeru-SD rozprávali o živých prípadoch či manipulácii trestných konaní.

"K danému vyjadreniu poslanca NR SR sa ÚŠP nemôže kvalifikovane vyjadriť, keďže sa nezakladá na pravde," reagovala na vyjadrenia Fica hovorkyňa Generálnej prokuratúry SR Jana Tökölyová. Dodala, že Úrad špeciálnej prokuratúry (ÚŠP) bude vždy konať len na základe dôkazov, "a preto nikdy nebude komentovať politické vyhlásenia".

Spravodajský portál Aktuality.sk v posledných dňoch informoval o utajených schôdzkach za éry premiéra Roberta Fica. Odvoláva sa pritom na výpoveď väzobne stíhaného bývalého šéfa finančnej správy Františka I. i ďalších spolupracujúcich obvinených. Na stretnutiach sa mali zúčastniť vrcholní predstavitelia štátu, polície i finančnej správy. Koordinovať sa na nich malo vyšetrovanie a diskreditácia bývalého prezidenta Andreja Kisku či Igora Matoviča. Fico opakovane označuje výpovede spolupracujúcich obvinených, takzvaných kajúcnikov, za zmanipulované.