Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Piatok 29. marec 2024Meniny má Miroslav
< sekcia Slovensko

R.FICO: Summit EÚ by dnes mal prijať deklaráciu o boji proti terorizmu

Robert Fico Foto: TASR/Martin Baumann

Európska rada bude dnes diskutovať o Ukrajine a vzťahoch s Ruskom po niekoľkohodinových rokovaniach v bieloruskom Minsku o mierovom návrhu na urovnanie konfliktu na východe Ukrajiny.

Bratislava 12. februára (TASR) – Boj proti terorizmu a situácia na Ukrajine budú dominovať dnešnému neformálnemu summitu Európskej rady v Bruseli, ktorého sa zúčastní aj premiér Robert Fico. "Pôvodne malo byť hlavnou témou rokovania prehlbovanie hospodárskej a menovej únii. Táto téma je úplne zatláčaná do úzadia a nepredpokladám, že bude kapacita sa zaoberať hospodárskymi a finančnými otázkami," priblížil pred odletom.

Lídri európskej dvadsaťosmičky by mali prijať spoločnú deklaráciu k boju proti terorizmu. V podstate ide o reakciu na januárové útoky v Paríži, ktoré si vyžiadali 17 obetí. Zahŕňa súbor opatrení, na ktoré by sa mala únia sústrediť v najbližších mesiacoch. Túto problematiku sa snaží poňať z viacerých uhlov.

Jedným z nich je posilňovanie bezpečnosti občanov. Tu sa už niekoľko rokov hovorí o vytvorení jednotného systému výmeny údajov pasažierov v leteckej doprave medzi krajinami EÚ (Passenger Name Record – PNR). Na strane členských krajín je silná vôľa dospieť k tejto dohode, avšak o legislatívnom návrhu Európskej komisie musí hlasovať aj Európsky parlament. A niektorí poslanci so zavedením systému nesúhlasili, pretože podľa nich ide o hromadné sledovanie cestujúcich, a tým pádom porušenie ich súkromia. Po parížskych útokoch sa atmosféra zmenila a europarlament je viac prístupný dohode na jednotný systém pre zber dát. Európski zákonodarcovia počas januárového plenárneho zasadnutia EP v Štrasburgu naznačili, že sú ochotní prelomiť svoju neochotu voči smernici o PNR, ale trvajú na zvýšenej ochrane osobných údajov.

Ďalším bodom deklarácie má byť prevencia pred radikalizáciou, ktorá je kľúčovým prvkom v boji proti terorizmu. K nim patrí napríklad dôkladné preskúmanie príčiny nárastu radikalizácie u niektorých skupín občanov EÚ. Únia chce tiež posilniť spoluprácu s medzinárodnými partnermi v otázkach bezpečnosti a boji proti terorizmu najmä na Blízkom východe a v severnej Afrike.

Európska rada bude dnes diskutovať o Ukrajine a vzťahoch s Ruskom po niekoľkohodinových rokovaniach v bieloruskom Minsku o mierovom návrhu na urovnanie konfliktu na východe Ukrajiny. Jeho iniciátorom boli nemecká kancelárka Angela Merkelová a francúzsky prezident Francois Hollande. Tí ho predstavili ukrajinskému prezidentovi Petrovi Porošenkovi a ruskému Vladimirovi Putinovi.