Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Štvrtok 18. apríl 2024Meniny má Valér
< sekcia Slovensko

Vyzývame zúčastnené strany na Ukrajine na diplomatické riešenie krízy

Robert Fico Foto: TASR/Štefan Puškáš

Vyhlásil to premiér SR Robert Fico.

Bratislava 1. marca (TASR) - Slovensko podľa premiéra Roberta Fica so znepokojením sleduje eskaláciu napätia na Ukrajine, obzvlášť pre to, že ide o susedný štát. "Vyzývame všetky zúčastnené strany na maximálnu zdržanlivosť, na politické a diplomatické riešenie krízy," vyhlásil vo svojom stanovisku.

Zároveň bola uvedená do pohotovosti Bezpečnostná rada SR.

V súvislosti s vyhrotenou situáciou vo východnej časti Ukrajiny sa v pondelok 3. marca zídu v Bruseli na mimoriadnej schôdzke ministri zahraničných vecí Európskej únie. Pre TASR to potvrdil hovorca slovenského rezortu zahraničných vecí Boris Gandel. Minister Miroslav Lajčák tak zruší svoju naplánovanú cestu do Ženevy, na ktorú mal odcestovať v nedeľu 2. marca.

Horná komora ruského parlamentu veľkou väčšinou schválila dnes žiadosť prezidenta Vladimira Putina o použitie vojenskej sily na území Ukrajiny. Ten svoju žiadosť adresovanú Rade federácie odôvodnil hrozbou pre životy občanov Ruskej federácie, krajanov a príslušníkov ozbrojených síl Ruskej federácie na ukrajinskom území (Autonómnej republiky Krym).

Námestník ruského ministra zahraničných vecí Grigorij Karasin uviedol, že návrh na možné použitie sily na ukrajinskom území by nemusel byť zrealizovaný rýchlo.

Po Putinovej žiadosti o povolenie použiť vojenskú silu v záujme ochrany Rusov na polostrove Krym vypukli vo väčších mestách na východe a juhu Ukrajiny proruské demonštrácie. Okrem Charkova sa demonštranti zišli aj v Donecku a Odese.

Dočasný ukrajinský prezident Oleksandr Turčynov označil postup ruskej strany za priamu agresiu voči suverenite jeho krajiny.