Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Piatok 29. marec 2024Meniny má Miroslav
< sekcia Slovensko

Fico: ÚS SR by mal rýchlo prispieť k právnej istote a stabilite

Na archívnej snímke Robert Fico (Smer-SD). Foto: TASR - Martin Baumann

Fico poukazuje, že s protipandemickými opatreniami sa na Ústavný súd SR obrátili poslanci opozičného Smeru-SD a tiež generálny prokurátor Maroš Žilinka.

Bratislava 8. novembra (TASR) - Ústavný súd (ÚS) SR by mal čo najrýchlejšie prispieť k právnej istote a stabilite. Mal by dať aj jasné odpovede na právne témy, pretože pomalé konania súdu vyvolávajú otázky, aký význam má jeho rozhodnutie napríklad o protiústavnosti väzby, keď ho prijme až po tom, čo je sťažovateľ z väzby prepustený. Uviedol to predseda strany Smer-SD Robert Fico v súvislosti s rozhodnutiami ÚS vo veci pandemických opatrení.

Fico poukazuje, že s protipandemickými opatreniami sa na Ústavný súd SR obrátili poslanci opozičného Smeru-SD a tiež generálny prokurátor Maroš Žilinka. Situácii by podľa Fica pomohlo, pokiaľ by ÚS SR bezodkladne o návrhoch rozhodol.

"Aký význam budú mať rozhodnutia o neústavnosti protipandemických opatrení, keď už bude po 'covide'? Takéto prieťahy v rozhodovaní Ústavného súdu znemožňujú potom akúkoľvek praktickú nápravu porušovania ľudských práv alebo protiústavnosti právnych predpisov," skonštatoval Fico.