Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Utorok 19. marec 2024Meniny má Jozef
< sekcia Slovensko

Fico varuje pred tréningom ukrajinských povstalcov na Slovensku

Na archívnej snímke Robert Fico (Smer-SD). Foto: TASR – Jakub Kotian

Smer–SD nechce americké základne na Slovensku, ani obsah zmluvy, a už vôbec nie tréning ukrajinských povstalcov na Slovensku, vyhlásil Fico.

Bratislava 18. januára (TASR) - Plány na pomoc ukrajinským povstalcom môžu zahŕňať tréning v susedných krajinách, ktoré sú súčasťou východného krídla NATO, teda Poľsko, Rumunsko a Slovensko. Písal o tom podľa predsedu Smeru-SD Roberta Fica americký denník New York Times (NYT) odvolávajúci sa na predstaviteľov americkej administratívy. Fico naznačuje, že vďaka dohode o spolupráci v oblasti obrany s USA (DCA) bude ľahké vytrénovať na Slovensku ukrajinského povstalca. To Smer-SD odmieta.

Z konkrétnych článkov dohody podľa Fica vyplýva, že vozidlá, plavidlá, lietadlá Ozbrojených síl Spojených štátov amerických (USA) budú mať voľný pohyb po území Slovenska, nikto ich nemôže zastavovať, kontrolovať, vstupovať do týchto vozidiel, plavidiel alebo lietadiel. "Tak si predstavte, ako bude ľahké tu vytrénovať ukrajinského povstalca, a potom bez akýchkoľvek problémov ho presunúť na ukrajinské územie, aby tam bojoval v prípadnom konflikte," uviedol Fico.

Článok amerického denníka NYT, o ktorom hovorí Fico, sa venuje situácii na Ukrajine a spomína aj možný konflikt medzi Ruskou federáciou a Ukrajinou. Podľa Fica denník priniesol dostatočný dôvod na prijatie uznesenia o referende, aby ľudia mohli povedať, či chcú na Slovensku základne a tréning ukrajinských povstalcov. "Smer–SD nechce americké základne na Slovensku, ani obsah zmluvy, a už vôbec nie tréning ukrajinských povstalcov na Slovensku," vyhlásil Fico.



Uzavretie dohody o spolupráci v oblasti obrany s USA (DCA) odsúhlasila vláda SR v stredu 12. januára. Po podpise dokumentu ho musí ešte odobriť Národná rada SR. Potrebná je tiež ratifikácia prezidentkou. Zmluva by mala umožniť americkým ozbrojeným silám využívať vojenské letiská Malacky-Kuchyňa a Sliač, prípadne iné dohodnuté zariadenia a priestory.

Opozícia na čele so Smerom-SD tvrdí, že zmluva je nevýhodná pre Slovensko a ohrozuje suverenitu krajiny. To predstavitelia vlády odmietli. Pred parlamentom má byť v utorok zhromaždenie proti prijatiu dohody s USA. Hlas-SD žiada prezidentku SR Zuzanu Čaputovú, aby zmluvu dala posúdiť ústavnému súdu.

Hlava štátu o dohode hovorila s premiérom Eduardom Hegerom a šéfom Národnej rady SR Borisom Kollárom. Mieni hovoriť aj s ministrami obrany a zahraničných vecí Jaroslavom Naďom a Ivanom Korčokom. Potom povie, čo ďalej.