Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Štvrtok 28. marec 2024Meniny má Soňa
< sekcia Slovensko

Fico volá po zrušení obvinenia šéfa Národnej banky Slovenska Petra K.

Na archívnej snímke Robert Fico. Foto: TASR - Jaroslav Novák

Keby chcel dať generálny prokurátor najavo, že je pánom v prípravnom konaní, mal by okamžite zrušiť toto rozhodnutie Národnej kriminálnej agentúry, zdôraznil Robert Fico.

Bratislava 26. novembra (TASR) – Opätovné obvinenie guvernéra Národnej banky Slovenska (NBS) Petra K. z prečinu podplácania by malo byť znovu zrušené. Na sobotnej tlačovej konferencii to vyhlásil šéf opozičného Smeru-SD a poslanec parlamentu Robert Fico. Obvinenie Petra K. považuje za vymyslené.

"Keby chcel dať generálny prokurátor najavo, že je pánom v prípravnom konaní, mal by okamžite zrušiť toto rozhodnutie Národnej kriminálnej agentúry," zdôraznil Fico. Guvernér NBS sa stal podľa šéfa Smeru-SD obeťou toho, že vláda nie je schopná riadiť štát.

Fico odmietol, že by obsahom tlačových konferencií Smeru-SD bolo zasahovanie do vyšetrovania živých vecí. "Naše tlačové konferencie sme robili, robíme a budeme robiť. Nie sú žiadnym zasahovaním do priebehu vyšetrovania, ale sú oficiálnymi trestnými oznámeniami, ktorými ich dávame najavo orgánom činným v trestnom konaní," vyhlásil.

Privítal by, aby sa Národná kriminálna agentúra z vlastnej iniciatívy týmto oznámeniam venovala. Advokát Marek Para avizoval podávanie ďalších trestných oznámení voči vyšetrovateľom za zneužívanie právomoci verejného činiteľa.

Situáciu so stredajším (23. 11.) nájdením pravdepodobne monitorovacieho zariadenia na aute spolupracujúceho obvineného exšéfa finančnej správy Františka I. považuje Fico za cirkus zo strany orgánov činných v trestnom konaní. Účelom mohlo byť podľa neho zabezpečenie policajnej ochrany pre bývalého šéfa finančnej správy. Fico kritizoval tiež vyjadrenia Františka I. vo verejnoprávnej televízii.