Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Štvrtok 28. marec 2024Meniny má Soňa
< sekcia Slovensko

Reakcie opozície na prezidentkinu správu o stave republiky

Na snímke uprostred predseda Smeru-SD Robert Fico počas tlačovej konferencie po vystúpení prezidentky SR Zuzany Čaputovej so správou o stave Slovenskej republiky 28. septembra 2021 v Bratislave. Foto: TASR - Pavel Neubauer

Fico nesúhlasí s tým, že tieto emócie sú dôsledkom pandémie.

Bratislava 28. septembra (TASR) - Vystúpenie prezidentky SR Zuzany Čaputovej so správou o stave SR v pléne Národnej rady (NR) SR potvrdilo, že hlava štátu je predstaviteľkou koalície. Skonštatoval to predseda opozičného Smeru-SD a expremiér Robert Fico. Prezidentka podľa neho opomenula zodpovednosť súčasnej vlády za dôsledky pandémie na životoch ľudí. Prekvapilo ho, že sa nevenovala stavu verejných financií. Vyčíta jej i výroky, že strach či hnev sú dôsledkom pandémie a že otázku referenda o predčasných voľbách má vyriešiť parlament. Za zarážajúce označil, že vystúpenie využila na propagáciu očkovania.

"Neviem, prečo sa pani prezidentka stavia do tejto polohy. Predsa povinnosťou prezidenta je byť nadstranícky, byť hlavou štátu, reprezentovať krajinu a poukazovať na dobré aj zlé veci. Bol to prejav člena vládnej koalície," vyhlásil. Podotkol, že hlava štátu preniesla na opozíciu zodpovednosť za stav v spoločnosti, za hnev, zlosť či strach. Odmieta, že by Smer-SD pracoval s týmito emóciami. "Pracujeme s faktickými informáciami, ktoré potvrdzujú, že štát je v úplnom rozklade," podčiarkol s tým, že opozícia si robí len svoju prácu.

Nesúhlasí ani s tým, že tieto emócie sú dôsledkom pandémie. "To je hlboký omyl. Strach a hnev sú výsledkom toho, že vláda je neschopná," vyhlásil Fico. Ľudia sa podľa neho boja, lebo za sebou necítia vládu, ktorá by robila kroky na ich ochranu.

Reagoval aj na výroky o tom, že sa na polícii hromadia dôkazy. "Tam sa nehromadia dôkazy, tam sa vyrábajú," podotkol a opakovane hovoril o rozvrate právneho štátu na Slovensku. Pýta sa, prečo hlava štátu zavádza o tom, že nemá informácie o živých prípadoch. Pripomenul, že sa zúčastnila na stretnutí špičiek štátu v budove Slovenskej informačnej služby v máji tohto roka a tvrdí, že sa tam venovali aj živým veciam.

V súvislosti s referendom Fico uviedol, že je prejavom politickej naivity myslieť si, že parlament to vyrieši. Pripomenul, že Smer-SD pripraví ďalšie dve referendové otázky. Jedna sa má týkať zmeny Ústavy SR tak, aby sa mohlo skrátiť volebného obdobie parlamentu aj na základe ústavného zákona a referenda. Druhá sa má týkať samotného referenda o predčasných voľbách.

Peter Pellegrini, archívna snímka.
Foto: TASR Jakub Kotian


Pellegrini: Prezidentka chcela nastaviť koalícii zrkadlo, mohla byť tvrdšia


Prezidentka síce kritizovala vládu za nezvládnutú pandémiu, no mohla byť podstatne tvrdšia. Myslí si to nezaradený poslanec Národnej rady (NR) SR Peter Pellegrini v súvislosti so správou o stave republiky, ktorú hlava štátu v utorok predniesla v parlamente. Pellegrini odmieta, že by bol odporcom očkovania. Vyzdvihol slová prezidentky, že na neočkovaných netreba nazerať ako na menejcenných, ale sa navzájom rešpektovať.

"Prezidentka sa snažila nastaviť aké-také zrkadlo vládnej koalícii. Ale na to, v akom marazme sa krajina nachádza a aké hlboké a vážne sú problémy slovenskej spoločnosti, mi prišiel jej jazyk príliš jemný," povedal s tým, že hlava štátu mohla byť podstatne tvrdšia a jasnejšia vo vyjadreniach.

Hoci prezidentka podľa neho kritizovala vládu za neuvládnutú pandémiu, slabú ekonomickú a sociálnu pomoc či za dlhodobo zatvorené školy, alibisticky sa postavila voči otázke o referende. Pellegrini od nej očakával výrazný apel, aby vyhoveli žiadosti ľudí, ktorí ho žiadajú. Veľmi alibisticky vníma aj vyjadrenia prezidentky k otázkam právneho štátu.

"Súhlasím, že spoločnosť je extrémne rozdelená, rozhádaná a že Slovensko bude v nasledujúcich mesiacoch potrebovať zmier a spojenie sa preto, aby sme sa z tohto marazmu dostali," poznamenal. Myslí si, že raz odznie koronakríza i problémy v právnom štáte a potom sa ľudia budú pýtať ako ďalej. Následne si vie predstaviť, že jej výzvy na zjednotenie sa budú mať logiku.

Na kritiku smerom k opozícii reagoval tým, že jeho mimoparlamentná strana Hlas-SD sa nesnaží pôsobiť takto dramaticky, ale robiť rozvážnejšiu politiku a prinášať riešenia. "Každý si musíme klásť otázku, či ideme spôsobom 'po nás potopa' alebo 'čím horšie, tým lepšie', alebo sa budeme naozaj snažiť niečo s touto krajinou spraviť," poznamenal. So súčasnou vládou však veľké šance na zlepšenie situácie na Slovensku nevidí.