Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Piatok 19. apríl 2024Meniny má Jela
< sekcia Slovensko

Fico:Nemajme ideologické klapky na očiach,svet má štyri svetové strany

Premiér Robert Fico Foto: TASR/Martin Baumann

"Vláda bude venovať veľké množstvo energie aj našim obchodným aktivitám na východe. Hovorím veľmi jasne Ukrajina, veľmi jasne Rusko, veľmi jasne Čína či veľmi jasne Vietnam...", uviedol premiér Fico.

Bratislava 9. mája (TASR) - Slovensko si bude plniť všetky záväzky plynúce z členstva v EÚ a NATO, no to nám nemôže brániť, aby sme mali oči otvorené aj do iných krajín. Na záver štvrtého rokovacieho dňa druhej schôdze zákonodarného zboru to v rozprave k Programovému vyhláseniu vlády uviedol premiér Robert Fico (Smer-SD).

"Vláda bude venovať veľké množstvo energie aj našim obchodným aktivitám na východe. Hovorím veľmi jasne Ukrajina, veľmi jasne Rusko, veľmi jasne Čína či veľmi jasne Vietnam. Vo vláde Vietnamu sú niektorí ministri, ktorí hovoria plynule po česky či slovensky, lebo tu študovali. My nie sme schopní takéto drobné výhody využiť. Kým my sa ťažko rozhýbavame, Česká republika má dohodnuté projekty v Mongolsku. Nemajme ideologické klapky na očiach, pre nás má svet štyri svetové strany," apeloval Fico.

Na margo širokorozchodnej železnice podotkol, že ak trať nepôjde cez Slovensko, pôjde cez Maďarsko, ale táto trať každopádne bude a spojí Rusko, Ukrajinu a Rakúsko. "Maďarsko neustále očakáva okamih, kedy by Slovensko povedalo, že nie a v tom okamihu je pripravená alternatíva cez maďarské územie," upozornil. Zároveň sa podľa jeho slov netreba obávať, že by v prípade širokorozchodnej malo ísť iba o čistý tranzit cez naše územie.

"Na rokovaniach ešte v rokoch 2009 a 2010, ktoré sme absolvovali s najvyššími ruskými predstaviteľmi, bolo povedané, že sa musia využiť kapacity bratislavského letiska a bratislavského prístavu, plus jeden veľký železničný uzol. Chceme maximálne logisticky využiť širokorozchodnú aj na území SR. Súhlasím, že ak by išlo len o tranzit, nemalo by to až taký význam," dodal.

Vládnemu programu venovali poslanci aj celý dnešný rokovací deň, pričom tento dokument ich zamestnáva už 17 hodín, počas ktorých vystúpilo v rozprave 31 písomne prihlásených poslancov. Vo štvrtok (10.5.) ráno ešte vystúpia zvyšní dvaja a následne bude možnosť prihlásiť sa ústne. Po vyčerpaní všetkých príspevkov bude nasledovať hlasovanie o vládnom programe, ktoré je spojené s návrhom na vyslovenie dôvery druhej Ficovej vláde.